Šćekić pozvao nadležne da zaštite radnike i preispitaju poslovanje „Simon Vojaža“

 Šćekić pozvao nadležne da zaštite radnike i preispitaju poslovanje „Simon Vojaža“


Povodom situacije u kojoj su se našli radnici firme „Simon Vojaž“ reagovao je predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić. Radnici ove firme štrajkuju zbog toga što im je posljednja zarada isplaćena u junu 2018. godine. Šćekić je pozvao Tužilaštvo, Poresku upravu, Centar bezbjednosti Berane i inspekciju rada da ispitaju poslovanje i eventualne zloupotrebe u ovoj firmi i razriješe komplikovanu situaciju u kojoj su se našli radnici.
„Radnici firme štrajkuju duže od pet mjeseci i traže svoje zarade, ali državne institucije bivše vlasti nisu preduzele nikakve korake ka razrješavanju komplikovane situacije u kojoj se nalazi kompanija“ Simon Vojaž“. Pozivam Tužilaštvo i ostale institucije da odlučno reaguju i stanu na put ovoj situaciji, u kojoj po ko zna koji put gledamo obespravljene radnike kako tragaju za pravdom i traže svoja prava“, kazao je predsjednik Šćekić, nakon današnjeg sastanka sa radnicima u zgradi Opštine Berane.
Povodom Podsjetimo, državne institucije koje su bile pod kontrolom bivše vlasti u minulom periodu nisu preduzele nikakve korake ka razrješavanju komplikovane situacije u kojoj se nalazi ova kompanija.
Radnicima se duguju plate za više od dvije godine, kao i praznične dnevnice i prekovremeni sati, a nije im povezan ni radni staž.
Najveće autoprevozno preduzeće na sjeveru države nalazi se u potpunom kolapsu, a autobuska stanica u Beranama praktično nije u funkciji.
Preduzeće Simon vojaž nasljednik je kompanije Jugoprevoz, odnosno još poznatijeg Ivangrad prevoza iz vremena eks Jugoslavije.
Krajem 2004. godine, nakon perioda krize, iz stečaja je prodato mješovitom preduzeću „Simon Vojaž“, registrovanom godinu ranije, koje je održavalo liniju Podgorica – Luksemburg.
Na licitaciji su se pojavili tada Mehmed Adrović i državljanin Luksemburga Simon Bernard.
Osnovno državno tužilaštvo u Beranama pokrenulo je izviđaj protiv, predsjednika SO Petnjica i funkcionera Demokratske partije socijalista Mehmeda Meše Adrovića, po krivičnoj prijavi koju je podnio državljanin Luksemburga Simon Bernard posredstvom advokata u Crnoj Gori.
To je potvrdio tužilac i portparol tog tužilaštva Marko Bojović, koji je kazao da se radi na prikupljanju dokaza.
Bernard preko svog advokata navodi da je zajedno sa Mehmedom Adrovićem 2004. godine osnovao DOO “Simon Vojaž” u kojem je bio suosnivač i izvršni direktor, a Adrović suosnivač, o čemu postoji podatak u Centralnom registru privrednih subjekata.

Izvor :Opština Berane

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još