Napadi na vladiku Joanikija su uvredljivi, mnogo je uradio za našu crkvu

 Napadi na vladiku Joanikija su uvredljivi, mnogo je uradio za našu crkvu

Predsjednik opštine Berane i potpredsjednik SNP-a Dragoslav Šćekić, kao i član Glavnog odbora i šef kluba odbornika NSD-a, Vlado Folić iskazali su protivljenje iznošenju uvredljivih, neutemeljenih informacija u pravcu napada na ogroman autoritet, ime i dostojanstvo episkopa Joanikija. 

Reagovanje je uslijedilo nakon što je lider PzP-a Nebojša Medojević kazao danas da mu je funkcioner DF-a Andrija Mandić rekao da su vladika Joanikija i rektor Bogoslovije Gojko Perović odgovorni za izdaju birača. 

Foto: RTCG

Saopštenje Šćekića prenosimo u cjelosti: 

Duboko sam svjestan činjenice da su promjene, koje su se desile 30. avgusta donijele velika očekivanja građana u pravcu neminovnosti promjena. Takođe, u potpunosti razumijem želju svih političkih partnera pobjedničke koalicije da na svoj način doprinesu nekom novom imidžu naše države. 

U takvom poimanju demokratije dozvoljene su i kritike na račun pojedinaca ili partija, koje skupa treba, već od 2. decembra da kreiraju neki drugi ambijent, daleko od politike DPS-a i njegovih partnera. 

Lično smatram da je krajnje vrijeme da se suzdržimo i zaustavimo te i takve napade i da oštricu svoje političke borbe usmjerimo u drugom pravcu. Zato pozivam sve predstavnike partija da prekinemo sa rječnikom uvreda, iznošenja neprovjerenih izjava, koje nanose štetu novim promjenama. 

Posebno smatram neumjerenim napade bilo koje vrstu na našu Srpsku pravoslavnu crkvu i njene velikodostojnike. Vjerujem da dijelim mišljenje većinske Crne Gore ako kažem da je, braneći svoje manastire i svetinje, naša crkva dostojno branila i skupa sa svojim narodom i različitim političkim subjektima, odbranila ime, istoriju i ugled naše države. 

Ja, kao vjernik, pripadnik Eparhije budimljansko-nikšićke sa posebnim poštovanjem se odnosim prema svemu onome što je vladika Joanikije uradio za našu, Srpsku pravoslavnu crkvu i svoje vjernike, a samim tim i svoju državu.

Takođe, pozivam, kako mandatara, tako i pripadnike pojedinih političkih struktura da se razgovori vode isključivo na dogovorenim sastancima, u prijateljskoj i demokratskoj atmosferi, uz obostrano uvažavanje i čuvanje ljudskog i profesionalnog dostojanstva svakog od nas. Na taj način izbjegavamo i nepotrebno medijsko eksponiranje i polemisanje. 

Mnogo bitnija je sloga, koja i predstavlja način donošenja zajedničkih i krupnih odluka. O tome bi morali svi duboko da razmislimo, a posebna odgovornost je na mandataru i predstavnicima pobjedničkih koalicija, ponavljam, uz poštovanje žrtve, političke i narodne borbe, te svega što se dešavalo u prethodne tri decenije.

Foto: Privatna arhiva

Saopštenje Folića prenosimo u cjelosti:

Poslednjih dana smo svjedoci neobuzdanog ataka ,na Crkvu i njene Velikodostojnike, od strane predsjednika Pokreta za Promjene g.Medojevica. Kako je PZP član Demokratskog fronta gdje pripada i Nova Srpska Demokratija a čiji sam član Glavnog Odbora, kao i Šef Kluba Odbornika NSD -a u Lokalnom parlamentu u Beranama, osjećam potrebu da u lično ime i u ime velikog broja Beranaca, koji su tokom citave godine stajali i bili spremni životima da brane svoju Eparhiju i Mitropoliju kao i naše Vladike i Sveštenstvo, izrazim oštar PROTEST i neslaganje sa poslednjim izjavama g.Medojevića a u vezi sa svakodnevnim napadima na Crkvu, i prepričavanje dogadjaja koji su se dešavali u predvečerje izbora.Kako je naš preosvečeni Vladika govorio na veličanstvenim litijama ,,Crkva je Narod,, tako mogu poručiti uvaženom gospodinu da je poslednjim izjavama upravo udario na Narod. Narod Berana i čitavih Vasojevića je pokazao svoju privrženost Crkvi i Svetinjama i to ne može niko da minimizira i izvodi ruglu pa ni sam g.Medojević.Kao neko ko je uvijek javno iskazivao svoj stav i neslaganje sa nečijim političkim istupima, tako i ovog puta javno osudjujem ovakvo , nedopustivo, političko ponašanje koje baca ružnu sjenku na sveukupnu borbu mog Naroda i Srpske pravoslavne Crkve koja je krunisana 30. avgusta padom poslednjeg Diktatora u Evropi.
Očekujem da ce osudu ovakvih javnih nastupa koji nanose nemjerljivu štetu DF i NSD ,ma od koga dolazili , uputiti i samo rukovodstvo NSD i tako se ograditi i javno pokazati da se ne slažu sa svojim kolegom .

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još