Šćekić: Godinu na izmaku obilježili izbori na kojima je narod pokazao da želi promjene i slobodu

 Šćekić: Godinu na izmaku obilježili izbori na kojima je narod pokazao da želi promjene i slobodu

U nimalo lakoj godini koja je na izmaku u opštini Berane je i pored finansijskih problema uslovljenih  pandemijom započet i realizovan veliki broj projekata, ističe prvi čovjek opštine Dragoslav Šćekić.

On dodaje da se posebno vodilo računa o putnoj infrastrukturi pa je većina gradskih saobraćajnica  dobila novi asfalt, iako su prihodi u 2020-toj bili daleko manji u odnosu na 2019. godinu.

„Uređeni su postojeći i urađeni novi parking prostori, a dva gradska parka su rekonstruisana i uljepšana novim mobilijarom. Projekat koji se izdvojio po značaju jeste rekonstrukcija puta ka spomen kompleksu Jasikovac. U saradnji sa IFAD-om i Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja samo u ovoj godini asfaltirali smo 5200 metara seoskih puteva. Rekonstruisali smo vodovod u MZ Petnjik. Kada se radi samo o uličnoj rasvjeti, mi smo za ovih sedam godina postavili više kilometera rasvjete nego što je postavljeno za pedeset godina prije toga. Što smo finansirali iz sopstvenih sredstava“, istakao je on. 

Šćekić je potvrdio da će odmah nakon dobijanja upotrebne dozvole  mini hidroelektrana „Miolje polje“ početi sa radom.

„Za nas je to značajan projekat koji će u dobroj mjeri podmiriti potrebe za električnom energijom, a da pri tome neće praviti nikakve ekološke štete, i od kojeg će lokalna samouparava imati korist“, objasnio je Šćekić.

Predsjednik opštine je naglasio da se nada da će u narednom periodu pomoć države Beranama biti „realnija i izdašnija“.

„ Nedavna posjeta novog ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića Beranama, i to u prvih deset dana nakon stupanja na dužnost, kao i sam tok razgovora koji smo vodili tom prilikom, govori u prilog tome“, istakao je Šćekić. 

Godinu na izmaku obilježilo je i ugrožavanje ljudskih sloboda i prava na izgovorenu riječ, smatra on .

„Građani su na izborima 30. avgusta pokazali šta misle o politici, sada već bivših struktura na državnom nivou, koja je vođena ranije. Pokazali su da žele promjene, slobodu, normalno funkcionisanje države, bolji standard, novi pristup i novi sistem, a to je sasvim normalno očekivanje za bilo koje društvo i bilo koju zajednicu“, kazao je Šćekić. 

On se osvrnuo i na aktivnosti lokalne samouprave, kada je riječ o obrazovanju.

“Mi već sedam godina obezbjeđujemo besplatne udžbenike. Ponosni smo što ovom Odlukom lokalne Skupštine, kojom poštujemo Ustav Crne Gore, stvaramo preduslove za bolju perspektivu i život naših građana, a posebno nam je drago što su rukovođene primjerom Opštine Berane i druge opštine u Crnoj Gori započele sa besplatnom dodjelom udžbenika. Nadamo se da će u budućem periodu Ministarstvo prosvjete sprovesti tu odluku na državnom nivou“, kazao je predsjednik Šćekić.

Podsjetio je i da Opština tradicionalno organizuje svečanost na kojoj se nagrađuju najbolji učenici, kao i oni najuspješniji na takmičenjima znanja u zemlji i inostranstvu.

“Opština Berane je pomogla u značajnoj mjeri rješavanju infrastrukturnih problema određenih škola i na taj način nastavila praksu ulaganja u obrazovanje”, rekao je predsjednik.

Podsjetio je da je lokalna uprava uplatila iznos u visini od 30 hiljada eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, koji je bio oformljen zbog pandemije koronavirusa.

„Novac je bio namijenjen za jačanje kapaciteta Doma zdravlja „dr Nika Labović“ i Opšte bolnice u Beranama. S obzirom da nije objavljeno da je i naša Opština bila jedan od donatora, a kako je u pitanju novac svih Beranaca, onda smo imali obavezu da obavijestimo javnost tada o tome”, zaključio je Šćekić.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još