Sahranjen mitropolit Amfilohije: Njegova smrt je zapečatila sve njegove pobjede

 Sahranjen mitropolit Amfilohije: Njegova smrt je zapečatila sve njegove pobjede

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Svetu liturgiju povodom njegove smrti služio je patrijarh srpski Irinej.

Foto: FOS Media

Joanikije: Neka plače Crna Gora, ima za kime

„Kad plačemo, ako zajedno plačemo žao nam je a plače Crna Gora i neka plače, ima za kime, Ali taj plač će se pretvoriti u radost jer sve što je vezano za ime mitropolita sve se njegovom ljubavlju i božijim blagoslovom pretvara u radost“, riječi su episkopa Joanikija.

„Čovjek duboke, istrajne i tihe molitve, tihog ćutanja ali i takav besjednik kao apostol i novi zlatoust i vladika Nikolaj Velimirović. Bog mu je dao te je obnovio Crnu Goru i njene hramove, uljepšao lice Crne Gore, okadio svaki kamen, svako dijete pomilovao, svakoga žalosnoga utješio, gladnoga nahranio, beskućnika primio, svakoga uvažio i sve trpio i milovao svojom ljubavlju“, dodao je Joanikije.

Navodi da je Amfilohije bio čovjek Hristov, njegove golgote i vaskrsenja.

Foto: FOS Media

„Njegova teologija je teologija vaskrsenja a njegova riječ je svijetla riječ koja posvetljuje misli i umove i oplemenjuje ljudske duše. To je zato što se oslonio i sjedinio sa Bogom ljubavi, i ljubav je izlivao na ovaj svijet. Njegova žrtva za crkvu i Hrista, za istinu i pravdu, osposobila ga je da pozna tajnu Kosova i Metohije kao tajnu srpske golgote, isto tako i Jasenovca. Otkrio je da se kosovski zavjet upečatio u Crnu Goru i kada je zagrmilo ‘ne damo svetinje’ to je značilo ne damo Ostrog, Gračanicu, Dečane, Patrijaršiju“, kazao je episkop budimljansko-nikšićki.

„Pobijedio je u svakoj bici do danas a njegova smrt je zapečatila sve njegove pobjede do dana današnjeg. I njegovu smrt doživljavamo kao pobjedu. Jeste velika žalost, ali takva žalost koja će se milošću božijom pretvoriti u radost ne samo MCP već i mnogo šire. Pozivam vas da smognemo snage da se sa njim oprostimo i onesemo ga do vječnog počivališta“, zaključio je Joanikije.

Foto: FOS Media

Bećković: Amfilohije pogubio koronu ne samo kao bolest već i virus bratske mržnje

Jedan od govornika bio je pjesnik i akademik Matija Bećković.

„Ožalošćeni narode, mlada i slobodna Crna Goro, nadao sam se da će mitropolit Amfilohije sahraniti mene. Bila je to velika čast za svakoga koga je sahranjivao proteklih 30 godina i tome se svako od nas nadao ali nebo je odlučilo da se ja opraštam i sahranjujem njega, a znam da neću ni moći ni umjeti onako kako bi on mogao i umio“, kazao je Bećković.

„Dva sveta Petra Petrovića su dvije žive stijene na kojima je izgrađena Mitropolija SPC a treća najtvrđa stijena odvaljena iz crnogorskog kamenoloma u naše vrijeme bio je i ostao mitropolit Amfilohije Radović. Apostol Petar se Hrista odrekao tri puta a naša dva Petra nisu ni jedanput, a nikad i nizašta to ne bi učinio Amfilohije Radović. Rodio se na Božić i dobio ime Risto, a naš narod i Hrista zove Ristos“, izjavio je Bećković.

Foto: FOS Media

Amfilohije je, kaže, pjesnik i srpski narod je pjesnik i srpski jezik je ubrajan u najljepše i najvažnije jezike svijeta, sposoban je da stvori svjetsku a ne zemlju učmaliju.

„Crna Gora je djelo poezije, a ateističke poezije nema. Kako je napisao Ivo Andrić pjesniku i njegovom djelu ni vrijeme ni ljudi ne mogu ništa. Velike ljude i njihova djela smrt samo proslavlja i uveličava, a sitne duše i njihova nedjelja poništava. Danas počinje drugi, vječni život Amfilohija. Kad je hirotonisan na Cetinju rekao sam mu ako želi biti svet nema boljeg mjesta ni zemlje za takvu priliku i ulogu. Kažu da Bog drži svakoga na zemlji dok uradi ono zbog čega se rodio a to je potvrdio i Amfilohije. Gospod ga je pozvao baš kad je trebalo, a ko će kao Bog. Da ga je pozvao ranije ne bi valjalo“, rekao je Bećković.

Foto: FOS Media

„Nova preporođena Crna Gora počinje od A, zato smrt nikome nije lakše pala nego njemu. Zato je ovako blažen i spokojan, zato mi plačemo a on i nebo se raduju. Kao što je Sveti Đorđe ubio aždaju tako je i Amfilohije pogubio koronu i ne samo kao bolest već i virus bratske mržnje“, dodao je Bećković.

Spolja je nosio izblijeđelu mantiju a iznutra je bio raskošno odjeven.

„Šetali smo Jelisejskim poljima kad je prišla jedna djevojka da mu cjeliva ruku u isto vrijeme kad su njega i oca mu gonili i kamenovali u Crnoj Gori i Titogradu. Gonili su ga od prvog dana nesvjesni da tako ispisuju njegovo žitije. U novim vremenima neba mutitelji lišavali su Crnu Goru neba a Bogu se molili da Boga nema. Nisu zakopali samo jednu crkvu nego cijelu MCP. Amfilohije je ubacio varnicu u ohladnjele grudi Crne Gore. Vraćajući riječ onome ko mu je riječ dao, preklinjao je i pozivao na pomirenje u jedinoj zemlji na svijetu u kojoj ima antifašističkih a nema fašističkih jama. Besudnu zemlju u kojoj su rađale krvave vojske kalemio je i plemenio, moleći Crnu Goru i Crnogorce da se vrate svome obrazu. Bio je kosovski junak koji se ispo na kosovski vis, sahranjivao golim rukama kosovske mučenike i preklinjao da ne zaboravimo kosovski zavjet i datu riječ“, kazao je Bećković.

Ispričao je kako ga je Amfilohije pozivao da dođe u Crnu Goru, a kad ga je podsjetio da mu je ulaz zabranjen mitropolit mu je rekao „pa neka te malo zatvore“.

„Kao što su zatvorili Joanikija i tolike sveštenike hapsili i ponižavali a njega satima držali u policijskoj stanici. Na kraju je svijet vidio litije koje nije vidio nikad ranije i čuo jedinstveni poklič koji se u jednoj zemlji nikada nije čuo – Ne damo svetinje. Iz bratskih rana, grobova i bezdana grunulo je na svjetilo dana mladi, lijepi i zdravi svijet Crne Gore i pokazao da ga ima kao cvijeća i da je Crna Gora riješila da ozdravi. U ove dane kad cijeli svijet pere ruke i govori s krpom na ustima ispraćamo na daleki put mitropolita onako kako su samo ispraćeni još kralj Aleksandar i patrijarh Pavle“, rekao je Matija Bećković.

Irinej: Hrabro i požrtvovano se borio za opstanak pravoslavne vjere u CG

„Sabrali smo se da molitveno ispratimo gospodu našeg dragog mitropolita Amfilohija, tamo gdje su naši sveti preci i gdje ćemo mi jednog dana biti. Ako uporedimo vrijeme i prilike u kojima su djelali Sv. Petar Cetinjski i Amfilohije primijetićemo da su se obojica hrabro i požrtvovano borili za opstanak pravoslavne vjere u Crnoj Gori“, kazao je patrijarh srpski Irinej.

Amfilohije se po ustoličenju na tron susreo sa mnogim problemima i teškim stanjem.

„Dočekao ga je narod otuđen od vjere a većina hramova pretvorena u mjesta za stoku. Prazni manastiri bez monaštva i neznatan broj vjernika. Uz pomoć božiju a upornim trudom i naporom mitropolit je apostolskom revnošću krčio korov na njivi gospodnjoj obnavljajući ono što je zapušteno i napušteno. Zazvonila su crkvena zvona i unijela slavu Bogu. Počeo se sabirati narod na svete liturgije, obnovljeno je sveštenstvo i monaštvo a tim i vjera u narodu“, dodaje Irinej.

„Duhovno je vaskrsavala Crna Gora i postajala duhovni primjer srpskoj crkvi i narodu. Pokretač je i nosilac duhovnih i svih obnova u Crnoj Gori. Podržan sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom Crne Gore, njegovo ime će biti upisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji. Cijenjen i poštovan u cijelom pravoslavlju. Svojim djelima pripada plejadi velikih bogoslova našeg doba“, istakao je patrijarh.

Foto: FOS Media

Amfilohije upokojenjem ostavlja veliku prazninu u životu naše crkve a posebno u rješenju problema vezanih za crkvu u Crnoj Gori.

„Otišao je u trenu kada je njegovo prisustvo najpotrebnije crkvi i narodu. Nadamo se da će molitvom pred Bogom moliti da se prilike u Crnoj Gori riješe na najbolji način. U tome će mu sigurno posmoći Sv. Petar Cetinjski, Vasilije Ostroški i drugi svetitelji“, rekao je Irinej i nastavio:

„Vjernom narodu ostaje da sleduju poruke mitropolita, da grade i čuvaju jedinstvo u vjeri, ljubavi i bratoljublju i odanosti svome rodu. Ono što je mitropolit gajio i nosio u svom srcu a što je kao amanet ostavio vjernoj pastvi je ljubav prema Kosovu i Metohiji. Podsjetio bih na veliku želju njegovu da se obnovi Njegoševa kapela na Lovćenu. Neka ovo bude njegov amanet vjernom srpskom narodu i Crnoj Gori. Neka je blažen put na koji odlazi njegova duša, velikoga čovjeka našeg vremena, čovjeka duboke vjere i velike ljubavi ne samo prema svome rodu i porodu već i prema svim drugim narodima.“

Bečić: Vjerujem da ćeš biti posljednji vladika koji je morao braniti crkvu

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić naveo je da se danas opraštamo od visokopreosvećenog mitropolita, njegovog prijatelja ali i jednog od najvećih duhovnika i teologa ovog vremena.

Foto: FOS Media

„Vjerujem da danas kao predsjednik Skupštine stojim ovdje u ime svih vas koji ste nas birali i predlagali, ne samo da vas predstavljam već u ime vas i da se zahvalim i oprostim. Opraštam se od tebe vladiko vjerujući da se nikada nećemo rastati. Vjerujem da ćeš biti posljednji vladika koji je morao braniti crkvu od dijela svog naroda“, kazao je Bečić.

Branio je i odbranio tako što je svakom unaprijed oprostio.

Foto: FOS Media

„Da tako nisi postupio nema tog Crnogorca koji ti ne bi zamjerio. Tako braniti a ništa ne uzeti, toliko poklanjati a ništa ne tražiti mogu samo veliki i besmrtni“, istakao je Bečić.

„Vječan ti mir i spokoj, počivaj u našoj Podgorici, počivaj na ovom svetom mjestu koje je jedno od najvećih dostignuća tvoga rada. Čuvaj nam Crnu Goru baš onako kako si se znao suprotstaviti kada su je omalovažavali. Živjelo pomirenje, živjela Crna Gora“, zaključio je on.

Krivokapić: Svaki susret je njim bio je radost i učenje

„Sabrao nas je danas naš mitropolit da bismo pored odra iskazali jedinstvo u vjeri i ljubavi. Današnji dan je litija svih dosadašnjih litija koje su se slile sa svih krajeva i danas je predvodi niko drugi nego naš mitropolit. Pogledaj još jednom na narod svoj“, rekao je mandatar.

Foto: FOS Media

„Iako si vaskrsnuo Crnu Goru doživio si da od svoga naroda trpiš nevolje i muke, znajući da si tako bliži Bogu. Svaki susret je bio sa tobom radost i učenje. Moj najradosniji susret sa tobom je bio 30. avgusta ispred ponoći. Taj tvoj zagrljaj ću nositi do potonje ure. Riječi koje si rekao neka odzvanjaju u svim srcima a rekao si – blago meni“, navodi Krivokapić.

„Tvoj odlazak je žrtva i zalog naše budućnosti. Tvoja duša se naslađuje gledanjem u lice blagotvorca. Oprosti ako smo te čime uvrijedili i kako si se za života borio na nas ne prestaje se i dalje moliti“, zaključio je Krivokapić.

11.55 –  Po protokolu odar sa tijelom Amfilohija iznijet je ispred Hrama gdje će se obaviti čin opijela.

Nakon služenja opijela tijelo mitropolita biće položeno u grobnicu u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja.

Foto: FOS Media

Veća grupa ljudi pješke je došla iz Kuča do Hrama u Podgorici.

Podsjetimo, zbog smrti mitropolita Amfilohija dan žalosti je proglašen u šest opština – Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Budvi, Beranama i Plužinama.

Foto: FOS Media

11.45 – Ispred Hrama u toku je davanje pričešća okupljenim vjernicima.

Foto: FOS Media

11.15 – Delegacija Srbije koju predvodi predsjednik Aleksandar Vučić oko 11 časova došla je u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja na sahranu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Prisutan je i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Opširnije na linku: Vučić, Dodik i srpska delegacija stigli u Hram

10.40 – Sahrani mitropolita Amfilohija prisustvuje veliki broj građana, kao i mnogi političari i druge poznate ličnosti iz javnog života Crne Gore, ali i regiona.

Opširnije na linku: Na Amfilohijevoj sahrani Krivokapić, Bečić, Joković, Carević

10.05 – „Pored tuge zbog rastanka naša radost je već zato što vjerujemo i znamo da je rastanak uvijek privremen. Mi se nadamo ne samo da ćemo se naći zajedno jednog dana, već da će to biti u naručju oca nebeskoga u zajednici sa svima svetima“, kazao je u besjedi episkop bački Irinej Bulović

NAPOMENA: U opisu je pogrešno navedeno da je u pitanju patrijarh Irinej. Besjedu je održao episkop bački Irinej Bulović.

„U zajednici crkve koju nazivamo nebeskom i koja počinje već ovdje i sada na zemlji. I ne samo zbog toga možemo u žalosti da imamo radost u srcu. Upokojio se uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog, njegovo tijelo je bilo izloženo narodu božijem na cjelivanje na sam praznik i evo danas se predaje zemlji a duša njegova ispraća ka gospodu upravo na dan Hristovog vaskrsenja jer je svaka nedjelja nedjelja vaskrsenja i to u hramu Hristovog vaskrsenja“, dodao je Irinej.

U slučaju Amfilohija, navodi episkop bački, božansko sjeme je zadržano u svom biću i srcu.

Foto: FOS Media

„Činio je sve da ono nikne i u drugim srcima i donese spasenje i život vječni. Oslanjajući se na ličnost oca i brata našega vidjećemo da je on odmah, već u djetinjstvu kao jedan dječak iz Morače primio svim srcem Isusa Hrista i bio izložen iskušenjiva već od tada, pogotovo kad su ga roditelji poslalai na bogosloviju. To nije bilo lako u tadašnjoj Crnoj Gori. Druga iskušenja pratila su ga i do posljednjeg daha kada je njegovo tijelo pokleklo iskušenju teške bolesti. Moram naglasiti da nešto što možemo čuti od raznih medijskih magova nije istina a to je da je preminuo od virusa koji sadaa hara. Koliko ja znam on se izborio sa virusom ali njegova pluća nisu izdržala iskušenje“, naveo je Irinej i nastavio:

„Bog sebi poziva najsposobnije ali on je uvijek u nama i uz nas. Prizvanje da dođe u naručje nebesko nikako nije iskušenje no najveći blagoslov. On je još u najranijoj mladosti prepoznao šta je cvijeće a šta trnje. Mogao je da stekne uživanja, da umjesto skromni monah bude profesor ali on to nije učinio. Njegova životna deeivza je bila sve za Hrista a Hrista ni za šta“

Foto: FOS Media

Danas se više radujemo nego što tugujemo iako, kako je istakao, radosna tuga jeste sadržaj blagodatnog života svih hršćana.

„Ne znači da ja stvaram kult ličnosti vladike Amfilohija. To je njemu najmanje potrebno, ali to govorim zato što znamo nadahnutu vječnu istinu da ko živi za Hrista taj može da kaže za sebe riječi apostola Pavla – ne živim više ja nego da Hristos živi u meni. Te riječi bi mogao sada da ponovi, a vjerujem da ih duša pokojnikova sada i ponavlja“, rekao je episkop Irinej.

9.50 – Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je da smrt mitropolita Amfilohija predstavlja gubitak za cijeli srpski narod.

9.30 – Protojerej Nikola Perović, rekao je u prenosu na TVCG, da su svjesni epidemiološkog rizika.

„Nabavili smo hiljade zaštitnih maski i podijelili ih, upozorili ljude da se pridržavaju mjera, ali mitropolitova najbliža rodbina i uža porodica je ovaj narod“, kazao je Perović.

Ispred Hrama prisutno je više hiljada građana koji stalno pristužu, javlja reporter FOS-a.

Foto: FOS Media

9.20 – Tokom današnje liturgije govoriće episkop bački Irinej, a nakon opijela patrijarh SPC Irinej, akademik Matija Bećković, mandatar Zdravko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, administrator Mitropolije crnogorsko-primorske episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

9.05 – Počinje Sveta zaupokojena liturgija.

8.50 – U Hram je stigao i patrijarh srpski Irinej. Prisutni su i predstavnici Katoličke crkve i Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Foto: FOS Media

8.30 – Mandatar Zdravko Krivokapić stigao je kod Hrama, zatim predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, tu su i predsjednici opština Budva Marko Carević i Kotor Vladimir Jokić, lider Prave Crne Gore Marko Milačić, Goran Danilović, kao i ambasador Srbije Vladimir Božović.

Jutros je oko kovčega mitropolita Amfilohija postavljena ograda.

Foto: FOS Media

Iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) kazali su ranije da će Amfilohije, po svojoj želji biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života.

Iz MCP su rekli da će danas u svim gradovima i manastirima gdje je to moguće biti služena Sveta zaupokojena Liturgija u devet sati, nakon koje će biti održan pomen Amfilohiju, kako bi svi koji su u nemogućnosti da fizički prisustvuju i na taj način uzeli molitvenog učešća u opijelu i sahrani mitropolita.

„Sve do sahrane mitropolita Amfilohija narod u molitvenom mimohodu moći će da se pokloni mitropolitovom odru, kao i u danima nakon sahrane svakodnevno će se služiti Sveta Liturgija i pomeni u Hramovima, a vjerni narod će moći u Kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja da se pokloni mitropolitovom grobu“, navode iz MCP.

Oni su kazali da od državnih organa očekuju doprinos kako bi se dostojno ispratio jedan od najuglednijih arhijereja ove drevne svetosavske zetske i crnogorske episkopije, kao i čitavog hrišćanskog svijeta.

Pročitajte još