Sabor SPC danas bira patrijarha, evo kakva je procedura

 Sabor SPC danas bira patrijarha, evo kakva je procedura

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, biće održan danas u kripti Hrama Svetog Save, u Beogradu sa početkom u 12 sati.

Sveta liturgija počeće u 9 sati. Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram Svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mjere zaštite, prenosi RTS.Saborom će predsjedavati episkop sremski Vasilije, zato što je episkop šabački i admnistrator Eparhije valjevske Lavrentije hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije.Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vrijeme za to nije ograničeno.Uslov za izbor je nadpolična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.Mitriopolit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom kao zanimljivost ističe da je patrijarh Pavle posle devetog glasanja ušao kao treći kandidat u uži izbor trojice.

Mi iskažemo svoju volju, a Bog će reći ko će biti“, navodi Hrizostom. Izbor dolazi posle tri mjeseca od upokojenja patrijarha Irineja, kako je i po ustavu Crkve predviđeno

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još