Rusi prave „laganu“ vakcinu, imunitet traje nekoliko mjeseci

 Rusi prave „laganu“ vakcinu, imunitet traje nekoliko mjeseci

Takozvana „lagana“ vakcina protiv kovida, odnosno unošenje samo jedne od dvije komponente vakcine u organizam, štitiće od infekcije tri ili četiri mjeseca, izjavio je direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ ruskog Ministarstva zdravlja Aleksandar Gincburg za agenciju TASS.

„Očekuje se da će imunitet biti formiran za tri nedjelje. Neće trajati dugo, mislim da će, nažalost, trajati tri ili, u najboljem slučaju, četiri mjeseca“, rekao je Gincburg.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao novinarima nakon godišnje konferencije za štampu da naučnici mogu da razviju „laganu“ verziju vakcine protiv novog koronavirusa sa kraćim trajanjem djelovanja, što će, međutim, omogućiti da se vakciniše znatno veći broj ljudi.

Prema Gincburgu, efikasnost vakcine biće oko 85 odsto, možda čak i manje za starije ljude.

„Međutim, ispuniće svoju glavnu funkciju, a to je smanjenje broja teških slučajeva i hospitalizacija, bez obzira na starost pacijenata“, rekao je on.

„To će biti jednokomponentna vakcina i koristiće se prvenstveno u zemljama s visokim mortalitetom, gdje je smrtnost potrebno brzo smanjiti uz pomoć vakcine, ali po cijenu kraćeg efekta. Dakle, biće neka vrsta kompromisa“, nastavio je ruski naučnik.

Gincburg je dodao da se vakcina može isporučiti u druge zemlje ili proizvesti na licu mjesta po ruskoj tehnologiji.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još