Rot: Evropska unija na Zapadnom Balkanu puca sebi u nogu

 Rot: Evropska unija na Zapadnom Balkanu puca sebi u nogu

Ilustacija

Njemački državni sekretar za Evropu Mihael Rot razočaran je što nije bilo napretka u integraciji država Zapadnog Balkana tokom predsjedavanja Njemačke Evropskom unijom u posljednjih šest mjeseci.

“Hitno su nam potrebni pozitivni signali za Zapadni Balkan. Na kocki je ništa manje od naše vjerodostojnosti”, rekao je Rot izvještaču lista Handelsblat u Briselu.

Rot se nada da će tokom portugalskog predsjedavanja doći do napretka.

“Moramo to da poguramo. Jer mir, regionalno pomirenje i demokratija na Zapadnom Balkanu jesu od centralnog strateškog značaja za cijelu Evropu, posebno za neposredno susjedstvo.“

Handelsblat piše da je Njemačka na ovom polju doživjela “težak udarac” tokom predsjedavanja EU.

“Nakon što je Bugarska najprije iz unutrašnjih razloga blokirala početak pristupnih pregovora sa susjednom Sjevernom Makedonijom, naposljetku su Češka i Slovačka blokirale jedan važan tekst o naprecima planiranog proširenja EU u jugoistočnoj Evropi.“

Vakuum bi mogli da popune drugi

Diseldorfski list dodaje da se sile poput Rusije, Kine i Turske interesuju za region.

“U Briselu i Berlinu postoji bojazan da bi politički i ekonomski interesi sila izvan EU mogli još da uspore ionako dug put do više vladavine prava, demokratije i prekogranične saradnje”, piše Handelsblat.

“Ako EU ostavi vakuum na Zapadnom Balkanu, onda će druge sile, koje ne dijele demokratske vrijednosti EU, iz geostrateških razloga uletjeti u taj vakuum“, rekao je o tome Mihael Rot, inače političar Socijaldemokrata.

“Pucamo sebi u koljeno“, dodao je Rot. On smatra da se oklijevanje EU tumači kao slabost u svijetu u kojem autoritarnost dobija na snazi, a demokratija dolazi pod sve veći pritisak.

“Nevidljiva” pomoć

Njemački političar povezuje pitanja vladavine prava i borbe protiv korupcije sa odseljavanjem iz balkanskih zemalja.

“Mlađe generacije glasaju tako što odlaze iz zemlje. Napuštaju domovine jer ne vide perspektivu. To je tragedija za balkanske zemlje”, rekao je Rot.

On podsjeća da je EU pomogla Srbiji i susjednim zemljama sa 3,3 milijarde eura u borbi protiv pandemije, da se planira paket investicija od devet milijardi eura, te da će EU pokazati solidarnost i kada su u pitanju vakcine. Pa ipak, dodao je Rot, EU mora više da uradi kako bi ta podrška bila primijećena.

“EU mora više da bude prisutna u emotivnom poimanju ljudi. Ne zato da bismo sebe tapšali po ramenima. Naposljetku, radi se o proboju Evrope u sistemskoj konkurenciji sa autoritarnim silama koje će se inače usidriti usred Evrope”, dodao je Mihael Rot.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još