Ramazan počinje sjutra, vakcinisati se može i tokom posta

 Ramazan počinje sjutra, vakcinisati se može i tokom posta

Izvor: Ilustracija

Ramazanski post počinje sjutra, a tim povodom oglasio se reis Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić navodeći da u vezi organizovanja vjerskih aktivnosti u toku pandemije nijesu naišli na razumijevanje zdravstvenog sistema.

“Očekivao sam da se neko iz zdravstvenog sistema, nakon što smo poslali signale, interesuje i za Ramazan oko mjera, nažalost, toga nije bilo. Nikad nije kasno”, poručio je Fejzić na Twitteru.

Mešihat je na sjednici donio odluku o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme Ramazana.

Prema ovoj odluci islamski velikodostojnici pozvali su vjernike na poštovanje epidemioloških mjera, te da imami edukuju vjernike da se mogu vakcinisati u toku posta, jer vakcina ne kvari post.

“U svim vjerskim objektima Islamske zajednice teravih namaz će se klanjati osam rekata uz tri rekata vitr namaza, a ostalih 12 rekata vjernici će klanjati u svojim kućama. Učenje mukabele organizovaće se shodno tradiciji u određenim mjestimauz poštovanje epidemioloških mjera. Itikaf se nesmetano može klanjati u svim džamijama koje imaju neophodne uslove”, navodi se u odluci.

U odluci piše i da se džuma namaz može organizovati u više termina, shodno broju vjernika, a sve u cilju smanjenja epidemiološkog rizika.

“Obavezuju se medžlisi i imami džamija da obezbijede dezinfekciona sredstva i pribor za sprovođenje epidemioloških mjera u objektima vjerskih okupljanja. Apeluje se na vjernike koji su bolesni, kao i one sa najblažim simptomima prehlade da ne dolaze u džamije, već da namaz obavljaju u svojim kućama. Isto se preporučuje starim ljudima, hroničnim bolesnicima i djeci”, poručuju iz IZ.

Islamska zajednica je takođe naložila medžlisima da sačine spisak socijalno ugroženih porodica, kako bi im bila dostavljena humanitarna pomoć.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još