Radulović-Jukić: Evropski put Zapadnog Balkana nema alternativu

 Radulović-Jukić: Evropski put Zapadnog Balkana nema alternativu

Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je danas sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Branimirom Jukićem.

Radulović je istakao da dvije države njeguju odlične odnose, koji su utemeljeni u međusobnom uvažavanju, prijateljstvu i dobrosusjedstvu. Ponovio je da glavni pravac vanjskopolitičke agende Crne Gore ostaje evropska integracija, NATO i regionalna saradnja. U pogledu evropskog puta naše države, naglasio je da je tendencija da se do 2024. godine postigne interna spremnost za privremeno zatvaranje svih poglavlja. U kontekstu djelovanja u okviru Alijanse, kazao je da u periodu koji slijedi neće biti promjena i da će Crna Gora nastaviti da produbljuje integraciju i razvija saradnju sa svojim saveznicima i partnerima.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da će Crna Gora biti posvećena razvoju dobrosusjedskih odnosa, te iskazao uvjerenje da bi trebalo intenzivirati politički dijalog u regionu u cilju dugotrajnog i održivog mira, stabilnosti i razvoja svih država Zapadnog Balkana. Takođe, istakao je da Bosna i Hercegovina može da računa na ekspertsku podršku u integracionim aspiracijama, naglasivši da evropski put država Regiona nema alternativu.

Ambasador Jukić je čestitao Raduloviću na imenovanju, izrazivši nadu da će odnosi između dvije države nastaviti da se razvijaju na liniji dosadašnje otvorene, intenzivne i višeslojne saradnje u brojnim oblastima. Na toj liniji, naglasio je da su bilateralne veze između institucija veoma snažne kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, što, između ostalog, potvrđuje veliki broj potpisanih sporazuma.

Jukić je ocijenio da odnosi između Crne Gore i Bosne i Hercegovine predstavljaju primjer dobre saradnje na Zapadnom Balkanu, što se posebno ogledalo tokom procesa definisanja, potpisivanja i ratifikacije međudržavne granice. Dodao je, takođe, da se nada da će Crna Gora nastaviti da temelji svoju vanjsku politiku na dobrosusjedstvu, te da će ostati konstruktivan akter na Zapadnom Balkanu.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još