Radnici „Simon vojaža“ apeluju na nadležne da im pomognu u rješavanju problema

 Radnici „Simon vojaža“ apeluju na nadležne da im pomognu u rješavanju problema

Radnici kompanije za prevoz putnika „Simon vojaž” već osam mjeseci štrajkuju zbog neisplaćenih zarada. Oni su po ko zna koji put pozvali nedležne institucije da uvedu stečaj u to preduzeće. U javnosti se nedavno pojavila informacija da imovina preduzeća nije u vlasništvu Mehmeda Meše Adrovića, već državljanina Luksemburga Simona Bernarda. Radnici navode da se jedino uvođenjem stečaja može zaustaviti dalja tajna rasprodaja imovine, prenosi Dan.

„Firma je potpuno uništena. Mi na kraju i ne znamo ko je njen stvarni vlasnik. Sve je skoro rasprodao, dok su radnici mjesecima ostavljeni bez hljeba. Ističemo da je u datim okolnostima najbolje da se uvede stečaj i da se na taj način zaustavi dalja pohara imovine preduzeća. Jedino bi tako iz stečajne mase zaposleni uspjeli da naplate svoja dugovanja – istakli su radnici.

Kazali su da obaveze preduzeća prema radnicima nijesu male.

-Nama se se u prosjeku duguje preko 20 plata. Uz to, doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje nam nijesu uplaćivani više od dvije godine. Tu su i neisplaćene dnevnice, regresi i još štošta. Zbog svega toga poručujemo da mi više nemamo vremena za čekanje – naglasili su radnici.

S druge strane, Mehmed Adrović tvrdi da stanje u firmi nije alarmantno i da će preduzeće biti konsolidovano čim prođe pandemija izazvana pojavom virusa korona.

-Nema nikakve potrebe za uvođenjem stečaja, jer to ne bi nikome odgovaralo, sem onima koji žele da budu zlonamjerni. Tačno je da ima određenih problema. Te probleme je izazvala pojava virusa korona, ali sam siguran da će se stanje sanirati čim ovo prođe i da ćemo ponovo punim kapacitetom biti na raspolaganju putnicima – naglasio je Adrović juče u izjavi za „Dan”.

On je, međutim, priznao da je „Simon vojaž” prestao da saobraća na svim linijama.

-Tačno je da su linije ukinute, jer je svaki rad u trenutnim okolnostima postao nerentabilan, a i rizičan. Mi ne želimo da, prevozeći putnike, ikoga izlažemo opasnostima. Ujedno, putnika je sve manje zbog korone – naglasio je Adrović.

Njegove navode demantovali su radnici koji tvrde da pojava virusa korona nije glavni razlog za haotično stanje u preduzeću.

-Adrović se vadi na koronu, iako svi znamo da je preduzeće propalo zbog njegovog javašluka. Pitamo ga kako drugi prevoznici mogu da rade, a mi ne?! Neka to objasni i nama i putnicima koji trpe zbog njegove neodgovornosti – istakli su radnici, podsjećajući da je poslije duge agonije i stečaja 2005. godine „Simon vojaž” kupio nekadašnju kompaniju „Jugoprevoz” za svega 850.110 eura.

– Autobusi „Simon vojaža” su nakon privatizacije preduzeća godina saobraćali na brojnim međugradskim i međunarodnim linijama. Kako su godine odmicale, neodgovornost vlasnika firme je postajala sve veća. Dobar dio novca od prodatih karata nije uplaćivan drugim prevoznicima koji su koristili usluge naše autobuske stanice, već je završavao na nekim drugim mjestima – istakli su radnici.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još