Beranke u parlamentu

 Beranke u parlamentu

FOTO: Portal Berane

U poslaničkim klupama novog saziva crnogorskog parlamenta samo 19 mjesta predviđeno je za žene, što čini 23% od ukupnog broja poslanika. Žena je za dvije manje nego u predhodnom, 26. sazivu, što ukazuje na nedovoljno učešće pripadnica nježnijeg pola u javnom i političkom životu, tradicionalno patrijahalnog crnogorskog društva.

Uprkos trenutnom stanju u Skupštini , kada je riječ o ovoj temi, čini se da se svijest o učešću žena u najvišem zakonodavnom organu u Crnoj Gori polako mijenja, a da te promjene dolaze iz opština sa sjevera zemlje. U redovima vladajuće koalicije imamo čak tri žene koje dolaze iz  Berana i to prvi put od kako je parlamentarizma kod nas.

Milosava Mira Paunović FOTO: Portal Berane

Milosava-Mira Paunović, diplomirana pravnica, u poslaničkim klupama zamijenila je aktuelnog predsjednika Opštine Berane, Dragoslava Šćekića. Paunović je sledeća sa liste Socijalističke narodne partije.Ona smatra da u odnosu na raniji period, a s obzirom na to da je Crna Gora još uvijek patrijarhalno društvo, postoji  izvjestan napredak u oblasti buđenja svijesti o ravnopravnosti i zastupljenosti žena u svim sferama života, pa i u politici.

“ Socijalistička narodna partija je, naročito u Beranama inače prepoznata po tome što su žene zastupljene u procesima odlučivanja, kako u organima partije, tako i u parlamentu. U prošlom a i u aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta žene u odborničkom klubu SNP-a su zastupljene u procentu od 50% i ne sumnjam da će u budućnosti biti tako”, ističe Paunović.

Poslanica Paunović  smatra da nije dovoljno a ni poželjno razmišljati na način da se samo ispuni kvota od 30% učešća žena na partijskim listama, već se mora voditi računa i o kvalitetu izabranih kandidatkinja, koje će biti u mogućnosti da donose važne odluke i svojim prisustvom utiču na političke procese u našoj državi.

“Sve veći broj žena koje su aktivne u politici budi svijest o tome da žene nijesu predodređene za određena stereotipna „ženska“zanimanja, već da utiče na to da se žene u sve većem broju aktiviraju i na ovom planu. To se pokazalo i u protekloj izbornoj kampanji gdje su žene u velikoj mjeri doprinijele prvoj demokratskoj promjeni vlasti u istoriji crnogorskog parlamentarizma. Prvi put takođe konkretno će u državnom parlamentu Berane predstavljati tri pripadnice ljepšeg pola i to iz različitih političkih subjekata.

Naravno, ovo je tek početak i nadam se i očekujem da će se u narednom periodu ovaj trend nastaviti i da će se glas žena u politici čuti još više”, zaključuje Paunović .

Jelena Božović FOTO: Portal Berane

Profesorica srpskog jezika i književnosti, Jelena Božović, poslanica iz redova DF-a, smatra da žene nijesu dovoljno zastupljene u parlamentu, ali ni na drugum važnim funkcijama.

“ S druge strane u partijskim strukturama žene su itekako zastupljene i daju veliki doprinos u svim politickim procesima.Žene uglavnom vode sve važne poslove unutar partija,finansije,administrativne poslove i slično,medjutim do najvažnijih funkcija i mjesta odlučivanja one teško dolaze. Pravo glasa ne znaci samo da žene imaju mogućnost da biraju već i da budu birane”, naglašava Božović.

Ona ističe da žene na izbornim listama nisu bile zastupljene u dovoljnom broju, da ni jedna partija i koalicija nije poštovala najavljivano a to je da  svako 3.mjesto na listama pripadne ženama.

“Iz  koalicije kojoj pripadam  samo jedna žena je učestvovala u predizbornim pregovorima, a u pregovorima nakon izbora nije mi poznato da je ijedna žena uključena. Nadam se da ce žene u Vladi biti zastupljene minimum u onom procentu koji to predvidja zakon kada je u pitanju zakonodavna vlast, a to je 30 posto. Ovo pitanje ne bi smjelo da bude samo formalno zadovoljenje administrativnih zahtjeva kojima se otvara put prema Evropskoj uniji, vec i obaveza savremenog, slobodnog i demokratskog društva kakvim se svi predstavljamo”, dodaje Božović.

U tradicionalnom drustvu, kakvo je naše, dodaje Božović, žene jos uvijek nemaju podršku prije svega porodice, ali ni zajednice  za aktivno bavljenje politikom.

“ Muškarac se i dalje smatra ,,glavom kuce“ i takav odnos prenosi se i na sferu politike te je muškarcima često neprihvatljivo da vide ženu na liderskim pozicijama. Sa promjenom ovakvog načina razmišljanja na mikroplanu doći če i do promjene i u sferi politike, a za to će biti potrebno još vremena, ali i veča odlučnost žena da istraju na tom putu. Sve važne odluke koje se donose moraju se posmatrati i sa aspekta žena i sa apekta muškaraca da bi drustvo kao cjelina napredovalo i da bi se udovoljilo potrebama svih gradjana i gradjanki Crne Gore”, odlučna je Božović.

Jovanka Bogavac FOTO: Portal Berane

Poslanica Jovanka Bogavac, diplomirani inženjer rudarstva, predstavnica Pokreta za promjene, ističe da su  parlamentarni  izbori koji su za nama  su u mnogome bili istorijski i drugačiji od svih prethodnih.

“Razlika je  prvenstveno u tome što je prvi put nakon 30 godina demokratski smenjena jedna diktatorska vlast koja je u svim segmentima društva favorizovala samo svoje pristalice i koristila sve državne resurse u cilju postizanja što boljeg izornog rezultata, što čini ovu pobedu neuoporedivo većom nego što to brojke pokazuju. Volja naroda za slobodom i promenom je bila jača od svih njihovih izbornih krađa i mahinacija.

 I sama predizborna kampanja bila je drugačija, posebno u Beranama, odakle je, sa ponosom možemo reći, krenula baklja slobode. Pored četiri žene, kandidatkinje za poslanice naše koalicije iz Berana, u samoj kampanji koalicije Za budućnost Crne Gore u našem gradu učestvovalo je znatno više žena svih godina nego što je to bilo na ranijim izborima. Topao doček i ogromna podrška naroda koju smo dobijale svuda gde smo se pojavile,  treba da bude poruka svima da glas žena u politici treba da bude mnogo više zastupljen nego što je to do sada bilo”, naglašava Bogavac.

 Ona dodaje da ne treba ni u jednom trenutku zaboraviti da žene čine polovinu stanovništva Crne Gore i da one  moraju imati svoje predstavnice u parlamentu, a u skladu sa tim moraju biti zastupljene i u izvršnoj vlasti.

 “Žene moraju biti u svim nivoima po dubini, ali ne samo ko dekoracija, da bi se ispunile kvote i ispoštovale zakonske norme, nego treba istinski žena sa istim referencama i stručnošću da bude uvažena isto koliko i muškarac.Za mene je najupečatljiviji primer isključivo ženskog aktivizma borba majki sa troje i više dece na čelu sa Željkom Savović koja je svojom srčanošću i požrtvovanošću dala pečat ovoj borbi. Moramo se obavezati da će nova vlast u Crnoj Gori ovu nepravdu prema ženama ispraviti, korektnom, nepolitizovanom socijalnom politikom koja će smanjiti socijalne razlike u Crnoj Gori i omogućiti svima dostojanstven život, za šta ćemo se mi iz Pokreta za promjene zalagati”, zaključila je Bogavac.

Avatar

Violeta Jašović

Pročitajte još