Pred odbornicima lokalnog parlamenta i Predlog Odluke o osnivanju „Radio televizije Berane“

 Pred odbornicima lokalnog parlamenta i Predlog Odluke o osnivanju „Radio televizije Berane“

Predsjednik Skupštine Opštine Berane, Novica Obradović, odložio je XI redovno zasijedanje najvišeg opštinskog tijela, za 27. novembar, nakon čega je Dnevni red dopunjen sa još jednom tačkom. Po predlogu predsjednika Opštine Berane, Dragoslava Šćekića, odbornici lokalnog parlamenta raspravljaće i o Predlogu Odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću Lokalni javni emiter „Radio televizija Berane“.

U obrazloženju Odluke o osnivanju „Radio televizije Berane“ , navedeno je da se lokalni javni emiter Radio televizija Berane osniva kao društvo sa ograničenom odgovornošću, kao pravni sledbenik Lokalnog javnog emitera ,,Radio Berane”.

„Djelatnost Radio televizije Berane je od javnog interesa i sastoji se od pružanja AVM usluga, proizvodnje i emitovanja radijskog i televizijskog programa sa informativnim, kulturnim, umjetničkim obrazovnim, naučnim, dječijim, zabavnim, sportskim i drugim sadržajima od interasa za građane, s tim što se u cilju potpunijeg korišćenja kapaciteta i sticanja prihoda, Radio televizija Berane može baviti i drugim djelatnostima koje ne ugrožavaju obavljanje osnovnih djelatnosti“, navodi se u Odluci o osnivanju DOO Lokalni javni emiter „Radio televizija Berane“.
Kako je u Odluci navedeno finansiranje Radio televizije Berane vršiće se iz prihoda Budžeta Opštine Berane i drugih izvora koji su precizirani ovom Odlukom.

Foto: Portal Berane

“ Na osnovu predhodnog dostavljenog programskog sadražaja za narednu godinu u cilju utvđivanja zakonskih obaveza, ugovorom između Radio televizije Berane i Opštine Berane uređuju se međusobna prava i obaveze koje se odnose na korišćenje sredstava Budžeta Opštine Berane, koja se obezbeđuju po osnovu člana 15 ove Odluke.
Savjet Radio televizije Berane u ime Skupštine opštine Berane vrši osnivačka prava, zastupa interese javnosti i ostvarivanje misije ovog medija.
Ovom Odlukom u potpunosti je obezbijeđena nezavisnost emitera u svim sferama djelovanja, a posebno način finansiranja.
S obzirom na važnost i značaj ove Odluke za građane opštine kao i potrebu da ima lokalnu televizuju, predlažem odbornicima da je donesu kao i u tekstu predloga“, navedeno je u Odluci.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još