Potražnja zimskih guma veća, cijene i do 150 eura

 Potražnja zimskih guma veća, cijene i do 150 eura

Upotreba zimske opreme za sva motorna vozila stupila je na snagu 16. novembra i trajaće do 1. aprila. Iz Auto centra Šahinović objasnili su nam da u zimsku opremu spadaju obavezne sve četiri zimske gume za auto, čija dubina gazećeg sloja ne smije biti manja od 4 mm. Pored obaveznih zimskih guma za auto, u zimskom periodu vozači u kolima treba da imaju i lance za snijeg, koje će postaviti na najmanje dva pogonska točka, ukoliko naiđu na dio puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema, a vremenski uslovi to zahijtevaju.

Zaposleni u auto centru kažu da je potražnja za gumama veća nego prethodnih dana.

„Ovih dana imamo malo više posla oko zamjene i reglaže guma. U našem servisu mogu se i kupiti gume i njihova cijena kreće se, zavisno od kvaliteta, veličine i proizvođača od 35 pa i do 150 eura. Uglavnom se kupuju popularne 16-tice a njihova cijena je oko 55 do 60 eura.Ukoliko gume kupite kod nas zamjena i reglaža su gratis. Kod nas u servisu uglavnom se montiraju nove gume. Ukoliko je gume donio vlasnik automobila za usluge zamjene i reglaže treba odvojiti 3,5 eura po gumi“, kaže vlasnik Mirza Šahinović.

Dodaje da se kupuju i one najjeftinije, ali da ima i onih koji traže najskuplje. Generalno, ljudi žele da kupe dobru gumu, jer dobra guma znači bezbjednost.Zimski pneumatici načinjeni su od specijalne smese koja se bolje ponaša na niskim temperaturama i tako pruža bezbednu i udobniju vožnju što je od velikog značja za naše krajeve prepoznate po oštrim i hladnim zimama.

Shodno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja ukoliko ne promijenite gume na vrijeme očekuju vas kazne od 50 do 150 eura, dok je, za pravno lice koje naredi ili dozvoli da njegovo vozilo učestvuje u saobraćaju bez opreme, kazna od 300 do 2.000 eura

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još