Poslanici saslušavaju Danijelu Marković kao kandidatkinju za VDT

 Poslanici saslušavaju Danijelu Marković kao kandidatkinju za VDT

Foto: Skupština Crne Gore

Na prvoj sjednici skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu danas će biti održano konsultativno saslušanje kandidata sa liste kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za izbor vrhovnog državnog tužioca.

Draginja Vuksanović Stanković kazala je da smatra da zbog prekida u radu prethodnog saziva parlamenta i promjene sastava Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu ne može biti održano saslušanje i da zbog pravnih razloga treba vratiti postupak na početak. Pojasnila je da to ne onemogućava Danijelu Marković, Lidiju Vukčević i ostale kandidate da se ponovo prijave na konkurs za VDT.

Uprkos tome dnevni red je usvojen.

Saslušanje Danijele Marković, nekadašnje poslanice Socijalističke narodne partije, biće obavljeno pred članovima Odbora kojim predsjedava Momo Koprivica.

Članovi su Slaven Radunović, Jovan Vučurović, Predrag Bulatović, Branka Bošnjak, Milosava Paunović, Srđan Pavićević, Marta Šćepanović, Andrija Nikolić, Miloš Nikolić, Dragutin Papović, Boris Mugoša i Draginja Vuksanović Stanković.

Danijela Marković rođena je 1959. godine u Beranama. Diplomirana je pravnica.

„Samo nezavisne institucije mogu dovesti do vladavine prava“, kazala je ona prilikom predaje kandidature za VDT.

U junu neophodnu dvotrećinsku podršku poslanika u Skupštini Crne Gore u prvom krugu glasanja nije dobila specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević, koju je za vrhovnu državnu tužiteljku jednoglasno predložio Tužilački savjet 2019. godine.

Ustavom Crne Gore je propisano da ako predloženi kandidat ne dobije potrebnu većinu Skupština u drugom glasanju bira vrhovnog državnog tužioca iz reda svih kandidata koji ispunjavaju zakonske uslove.

Na dnevnom redu je i izbor zamjenika predsjednika Odbora.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još