Pomoć države i lokalne uprave neophodna u prevazilaženju problema beranskih hotelijera

 Pomoć države i lokalne uprave neophodna u prevazilaženju problema beranskih hotelijera

Posledice korona virusa među prvima su osjetili ugostiteljski i turistički radnici. U ovom lancu svi posluju sa gubicima, od sitnih ugostitelja, vlasnika privatnih hotela i motela, do zaposlenih u ovoj grani privrede. Ljetnja turistička sezona u gradu na Limu bila je loša i pored brojnih pokušaja da se organizovanjem zanimljivih sadržaja spasi što se spasiti može. Predviđanja za zimsku turističku sezonu, takođe, nisu ohrabrujuća.

Igor Šćekić Foto: Portal Berane

,, Pandemija korona virusa paralisala je čitav svijet, uticala na sve sfere života i poslovanja. Sa jedne strane imali smo pad prometa i prihoda dok su nas redovni poslovni rashodi koje je potrebno podmiriti čekali. Ispoštovali smo sve mjere NKT-a koje su sprovođene u cilju sprečavanja širenja COVID-a 19, naravno, najteže nam je palo to što smo u jednom periodu morali kompletno zatvoriti objekat „, kaže direktor jednog beranskog hotela, Igor Šćekić.

U Hotelu Berane poštuju se higijenske mjere Instituta za javno zdravlje, nošenje maski i obavezna distanca, svi zaposleni se pridržavaju mjera, a na „svakom koraku“ u najvećem beranskom hotelu nalaze se sredstva za dezinfekciju.

Foto: Portal Berane

„Najveći problem predstavlja to što ovaj hotel prepoznat u gradu kao mjesto koje je svojom bogatom ponudom privuklo veliki broj stranih turista, kao i mjesto na kojem se organizuju velike proslave, svadbe, porodične svečanosti, zbog epidemiološke situacije i propisanih mjera morao da odgodi sve svečanosti i otkaže dolazak najavljenih stranih turista. O kolikim gubitcima je riječ biće vam jasnije kada kažem da je za ovu godinu bilo zakazano oko stotinak svadbi, održana je samo jedna. Hotel Berane ima sve preduslove i za sportski turizam, predhodnih godina imali smo veliki broj ekipa koje su pripreme obavljale u Beranama a odsijedale kod nas, ove godine i to je otkazano“, priča Šćekić.

Foto: Portal Berane

Čak i broj Beranaca kojima je kafa na terasi hotela, sa koje se pruža pogled na Lim i glavni gradski most, bila skoro svakodnevni ritual, se smanjio. Gosti koji borave u hotelu ovih dana obaviješteni su da se rad završava u 18 h i da do tada mogu biti u restoranu ili terasi hotela, nakon čega odlaze u sobe.

“ Predhodnih godina organizovali smo tematske večeri, bili domaćini mnogim poznatim muzičkim zvijezdama iz zemlje i regiona, bili smo sinonim za dobru zabavu i omiljeno mjesto za izlaske, nadamo se da će se situacija sa virusom ubrzo stabilizovati i da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali“, dodaje Šćekić.

U ovom hotelu smatraju da će oporavak zavisiti od toga koliko će pandemija trajati i kojim mjerama će im državne institucije i organi lokalne uprave pomoći da opstanu dok se kriza izazvana virusom ne stabilizuje.

„Očekujemo od Vlade i lokalne uprave subvencije za zarade i doprinose, kao i ne naplaćivanje svih vrsta poreza , smanjenje režija, kako bi iz ove situacije mogli da izađemo najbezbolnije“ , zaključio je Šćekić.

Avatar

Violeta Jašović

Pročitajte još