Pokrenuti proizvodnju u Rudniku mrkog uglja

 Pokrenuti proizvodnju u Rudniku mrkog uglja

Radnici koji su nekada bili zaposleni u Rudniku mrkog uglja u Beranama zahtjevali su od Vlade Crne Gore i lokalne upravebda što prije iznađu rješenje za ponovno pokretanje proizvodnje u jami Petnjik. Reakcija je uslijedila nakon što je ovih dana, poslije sastanka predstavnika Vlade i Rudnika u Privrednoj komori, saopšteno da je jedno tursko preduzeće ozbiljno zainteresovano za investiranje u ovaj privredni subjekt, te da postoji mogućnost da se organizovanjem isporuke uglja iz Berana Termoelektrani Pljevlja ponovo uposli blizu 200 radnika.

– Sigurni smo da rudnik može da radi ako se uvežu svi neophodni subjekti za pokretanje proizvodnje. Bila bi to velika stvar za Berane jer otvaranje radnih mjesta u privredi najznačajnija je investicija, s obzirom na to da se zna da naš grad prednjači po broju nezaposlenih. Ohrabreni smo poslednjim izjavama da ima nade za rudnik. Zato pozivamo nadležne da ubrzaju neophodne procedure i da daju maksimalan doprinos kako bi jama Petnjik ponovo bila u funkciji – naglasili su bivši radnici.

Proizvodnja u rudniku je prekinuta prije četiri mjeseca, kada je oko sto radnika upućeno na biro rada. Kao glavni razlog za obustavu proizvodnje navedeno je to što već dvije godine gubitke rudnika u Beranama pokriva vlasnik iz Srbije. Istaknuto je da on to više nije u situaciji da čini i da u datim okolnostima rudniku prijeti uvođenje stečaja.

Rudnik u Beranama je od grčke kompanije Balkan Enerdži prije sedam godina preuzelo preduzeće Metalfer iz Sremske Mitrovice. Tada je u rudniku, uz upošljavanje 150 radnika u tri smjene, pokrenuta proizvodnja i to nakon desetogodišnjeg zastoja.

Izvor: Dan

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još