Podjela odbora: DF-u bezbjednost, DPS-u antikorupcija

 Podjela odbora: DF-u bezbjednost, DPS-u antikorupcija

U Skupštini Crne Gore napravljen je načelan dogovor o podjeli čelnih funkcija u skupštinskim radnim tijelima, a kako Dan nezvanično saznaje, donijeta je odluka da opozicija dobije tri predsjednička mjesta u odborima, kao što je to bio slučaj u sazivu od 2012. do 2016. godine.

U sazivu od 2016. do 2020. godine opozicija je imala dva mjesta u odborima.

U ovom sazivu, međutim, opozicija, predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS), dobiće Odbor za antikorupciju, Odbor za evropske integracije i Odbor za rodnu ravnopravnost.

S druge strane, Odbor za odbranu i bezbjednost predvodiće Demokratski front (DF).

Demokratski front imaće svog predstavnika i na čelu Ustavnog odbora i Zakonodavnog odbora.

Demokratska Crna Gora imaće svog predstavnika na čelu Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, kao i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

Najavljeno je, takođe, da će Socijalistička narodna partija dobiti mjesto predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Pokret za promjene će voditi Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, a Demokrate Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA) vodiće Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Kao što je već poznato, Demokratski front dobio je predsjedničko mjesto u Administrativnom odboru. Očekuje se da će parlamentarna većina dobiti i Komisiju za praćenje i kontrolu postupka privatizacije.

U Skupštini Crne Gore je 23. septembra formirana nova parlamentarna većina sastavljana od tri koalicione grupacije čiji su nosioci lista na parlamentarnim izborima bili Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović.

Tog dana, Aleksa Bečić, predsjednik Demokratske Crne Gore i lider izborne liste „Mir je naša nacija”, izabran je za predsjednika Skupštine Crne Gore.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još