Otrovi u blizini kućnih pragova

 Otrovi u blizini kućnih pragova

Ekološko društvo iz Beransela zatražilo je juče od nadležnih državnih organa da konačno preduzmu odgovarajuće mjere za uklanjanje opasnih hemikalija koje se više od jedne decenije nalaze u krugu nekadašnje fabrke kože Polimka, prenosi DAN.

Uz podsjećanje da je Polimku prije deset godina kupila podgorička kompanija „Kips”, ekolozi iz Beransela tvrde da se njenim objektima nalazi više od 50 tona zapaljivih i otrovnih materija koje su korišćene u procesu prerade i štavljenja kože. Naglasili su da je krajnje začuđujuće što opasne hemikalije, i pored brojnih upozorenja, niko i ne pokušava da ukloni sa prostora gdje svakodnevno cirkuliše veliki broj ljudi. Ustvrdili su da se radi o supstancama koje su opasne po ljudsko zdravlje i koje mogu da izazovu ekološku katastrofu neslućenih razmjera. Ekolozi su ujedno pozvali nadležne inspekcije da javno saopšte šta se krije u skladištima nekadašnje Polimke i da poslije toga nalože mjere zaštite.

„Znamo da se nedaleko od naših kuća, u krugu bivše Polimke, nalazi ekološka bomba koja može da eksplodira u svakom momentu. Zbog toga mještani opravdano žive u strahu. A nama je strahova dosta, jer dosta trauma nosimo zbog dešavanja na Vasovim vodama. Zato još jednom pozivamo nadležne inspekcije da tačno utvrde šta se to nalazi u magacinima na Rudešu i da preduzmu sve neophodne mjere u cilju zaštite lokalnog stanovništava.Takođe, zahtijevamo da javno saopšte o čemu se zapravo radi jer niko neće da kaže pravu istinu o pomenutim hemikalijama“ ističe u izjavi za DAN, Milić Simonović, predsjednik Koordinacionog odbora za zaštitu životne sredine Mjesne zajednice Beranselo.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još