Održana javna tribina „Razgovarajmo o značaju lokalnih medija“

 Održana javna tribina „Razgovarajmo o značaju lokalnih medija“

Javna tribina “Razgovarajmo o značaju lokalnih medija”, koja je održana u okviru projekta “Bolja informisanost za bolju lokalnu zajednicu”, okupila je predstavnike medija sa teritorija opština Berane i Andrijevica, predstavnike lokalne uprave, javnog i kulturnog živora grada na Limu.

Tokom tribine bilo je riječi o ulozi medija u lokalnoj zajednici, položaju novinara u društvu, odnosu lokalne uprave i institucija prema radu i medijskoj pismenosti, kao i profesionalnim pravima i obavezama medijskih radnika.

“Lokalni mediji kroz svoj rad ali i novinari odnosno saradnici koji rade za medijske kuće čije se informacije plasiraju na državnom nivou preuzimaju na sebe odgovornost da svojim sugrađanima obezbijede ostvarivanje ovog prava. To samo po sebi govori da mediji u lokalnoj sredini treba da budu u službi građana i da kroz blagovremeno, objektivno i tačno informisanje budu glas naroda i budu neka vrsta kontakta između svake individue i institucija čiji bi rad morao da bude javan i transparentan”, kazao je Darko Jovović, novina dnevnog lista Dan.

On je naglasio dodao da lokalni mediji zaslužuju veću pažnju i posvećenost društva u cjelini jer su oni na tom osnovnom nivou najbližem građanima čuvari i štit demokratije.

Novinar Radija Berane i učesnik tribine, Raško Ličina, smatra da lokalni mediji imaju nezamjenjivu ulogu i značaj u informisanju javnosti. Osvrnuo se na period od osnivanja i rada Radija Berane istakavši da je uprkos turbulentnim dešavanjima na ovim prostorima u jednom periodu lokalni radio uspio da ostane objektivno glasilo koje je pravovremeno informisalo građane o svemu.

“Nažalost, neka zakonska rješenja o medijima ne idu u prilog lokalnim medijima, zbog čega su neki lokalni listovi ugašeni a radio nekako uspijeva da odolijeva sa opredijeljenim finansijskim sredstvima”, naglasio je on.

Sekretarka za opštu upravu i društvene djelatnosti u opštini Berane Danijela Marković kazala je da o položaju i uslovima rada novinara u lokalnim medijima treba više razgovarati ali i da sami novinari moraju više da govore o tome. 

“Organizovanje ovakvih tribina je prilika za to i nadam se da će ih biti i ubuduće. Mora da se radi na razvoju i očuvanju lokalnih medija koji su se pokazali kao pouzdan izvor preciznih, tačnih i vjerodostojnih informacija, što su i očekivanja građana te se i u tom kontekstu uočava važnost lokalnih javnih emitera, što potvrđuju i stavovi koji se mogu čuti od predstavnika Evropske unije”, kazala je ona.

Takođe se nada da će usvajanjem novog zakona po kojem će lokalnim javnim emiterima, na godišnjem nivou pripadati sredstva u iznosu 2% od opštinskog budžeta znatno biti poboljšani uslovi rada i položaj novinara.

Projekat “Bolja informisanost, za bolju lokalnu zajednicu” realizuje Radio Berane, a podržan je kroz program „Podrška lokalnim medjima – priče iz prve ruke“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), B film, SHARE fondacija, Institut za poslovnu i finansijsku pismenost. Program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Vlade Crne Gore.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još