NVO Mladi Romi obezbijedili alat stanovnicima Riversajda

 NVO Mladi Romi obezbijedili alat stanovnicima Riversajda

NVO Mladi Romi kroz ROMACTED program koji finansiraju Evropska unija i Savjet Evrope je u subotu, 7. novembra posjetila romsko-egipćansku zajednicu u Beranama. Na osnovu ličnih zahtjeva pojedinaca, a radi poboljšanja njihovih izvora prihoda, tom prilikom je za 50 korisnika uručeno 125 komada električnih i ručnih alata ukupne vrijednosti 3.541,09 eura bez PDV-a.

Cilj ROMACTED programa je, između ostalog, osnaživanje romsko-egipćanske zajednice na lokalnom nivou i upravo zato NVO Mladi Romi je, osluškujući te potrebe, odlučila da doprinese RE zajednici na ovaj način. U Beranama je mali broj zaposlenih pripadnika RE populacije, a ostali članovi zajednice bave se privatnim fizičkim poslovima, rade za dnevnicu, prikupljaju sekundarne sirovine i slično.

Proteklog mjeseca naša organizacija je u OŠ „Radomir Mitrović“ u Beranamasvečano otvorila kancelariju za saradnike u socijalnoj inkluziji RE u obrazovanju, koja je  opremljena uz podršku ROMACTED programa.

Savjet Evrope i NVO Mladi Romi su u saradnji sa Opštinom Berane i drugim relevantnim akterima inicirali i kreirali novi Lokalni akcioni plan za integraciju Roma i Egipćana za period 2019-2023. koji je usvojen. Navedeni dokument predstavlja platformu lokalne politike prema svim važnim pitanjima koja su od značaja za suštinsku i održivu integraciju romske i egipćanske zajednice u javni život i razvoj opštine.

NVO Mladi Romi će i u narednom periodu u sklopu svojih redovnih aktivnosti nastaviti da podržava RE zajednicu u Beranama.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još