Nove mjere za cijelu Crnu Goru od 15. novembra

 Nove mjere za cijelu Crnu Goru od 15. novembra

Foto: S.Matić

IJZ predlaže mjere za cijelu državu do 1. decembra

– zabrana kretanja od 21 do 5 uz izuzetke (obavljanje poslova privatni razlozi, aktivnosti humanitarni razlozi)

– Najviše 4 osobe zajedno na otvorenom

– Zabrane kretanja od petka do ponedjelja u druge gradove

– Obredi samo uz prisustvo svještenika, bez vjernika

– rad svih ugostiteljskih, uslužnih, ugostiteljskih objekata od 7 do 20 h

– omogućiti  rad ugostiteljskih objekata uz mjere kako bi se minimizirala opasnost širenja virusa, dezinf. sredstva na svakom stolu obavezna

– dezinfekcija ruku na ulazu i izlazu obavezna, broj osoba za istim stolom na 4 ali razmak najmanje dva metra, stolovi odvojeni pleksiglasom

– usluga keteringa se može odvijati do 22h

– maloljetnim licima zabranjen boravak u ugostiteljskim objektima brz roditeljima

– u fitnes centrima maske obavezne, grupni treninzi zabranjeni

– zabrana posjeta svim licima koji nisu članovi istog domaćinstva

Situacija složena, ide ka dramatičnoj

“Situacija u CG veoma složena i ide ka dramatičnoj. IJZ je smatrao da treba da uvedemo lockdown ali morali smo da uvažimo sve najavljene aktivnosti od strane privrednih subjekata, koji su izrazili želju da izađu na ulicu, bune se, grupišu… čime bi se oped dobveli u opasnost širenja epidemije. Ove mjere ako se budu poštovale omogućiće sprečavanje širenja epidemije, smanjenja zbnačajnog i nadam se da ćemo doći za ovih 20 dana u jedan mirniji period kada ćemo govoriti o relaksiranju mjera. Potrebno je da svi oni koji su važni i bitni ovome društvu, krenuvši od svih poluga vlastti – Vlade, Skupštine, Institucija da pošalju adekvatne poruke da se mjere poštuju“, kazao je Mugoša.

Sekulić o mjerama u trgovačkim objektima, kafići od nedjelje mogu da rade

“Vidite da je zabrana na području cijele CG pa smo shodno tome predložili da se privredna aktivnost u trgovačkoj djelatnosti organizuje do 20h. Takođe i za ugostitelje i uslužne djeatnosti takođe je do 20 h. Na snazi takođe ostaju mjere koje su eć neko vrijeme definisane. Novina je što je svaki objakat obavezan da imenuje odgovorno lice i da na ulazu stoji ime i šrezime odgovornog lica koje je dužno da se stara da se mjere primjenjuju“, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

“Mjere se jednako primjenjuju u cijeloj CG, nezavisno od broja oboljelih u opštinama. Najviše su 4 osobe za stolo, bašte nemaju obaveze stavljanja pleksiglasa, dok unutra imaju obavezu plesiglasa. Plan je da naredba stupa na snagu sjutra veče u pponoć. Ovo napominjem zbog ugostitelja koji bi mogli već u nedjelju da otvore objekte. Vjerujem da će im trebati vremena da obezbijede tražene mjere unutar objekta, ali mogu da otvore terase i bašte. Unutrašnji dio ne mogu koristiti dok ne ispune propisane mjere“, dodala je ona.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još