Nevidljivi neprijatelj zvani tercijarni dim

 Nevidljivi neprijatelj zvani tercijarni dim

foto: Promo

Pušači, ali i oni oko njih sve su više svjesniji posljedica konzumiranja cigareta. Sve se više govori i o posljedicama duvana iz „druge ruke“, odnosno pasivnog pušenja onih koji cigarete ne konzumiraju direktno, već su samo našli u „društvu“ duvanskog dima.

A da li znate šta je ultrapasivno pušenje? Riječ je o nevidljivom neprijatelju našeg zdravlja.

Znate onaj miris duvana koji nam ukazuje da se u prostoriji ili u blizini nas nalazi neko ko je pušač?

Za one koji su nepušači ovaj miris zna da bude neprijatan, ali se većina njih brzo prilagodi „atmosferi“.

Ipak, ovaj miris ne bi trebalo tek tako i lako zanemariti, jer prema brojnim istraživanjima može da bude i opasan.

Ostaci duvanskog dima imaju i stručan naziv – „tercijarni dim“ i prouzrokuju „ultrapasivno pušenje“.

Ovaj nevidljivi neprijatelj nalazi se u onim prostorijama koje se i konstantno provjetravaju, pa ga ima u odjeći, garniturama, ali i koži i kosi.

Istraživanja su pokazala da, ukoliko u prostoriju u kojoj se ne puši uđe osoba izložena duvanskom dimu, može za sobom ostaviti sastojke tercijarnog dima.

Sve ovo dodatno zabrinjava ako podsjetimo da se u duvanskom dimu nalazi ugljen monoksid i katran, odnosno oko 6.000 štetnih i potencijalno štetnih materija opasnih po zdravlje.

Rješenje za svaki vid direktnog ili indirektnog pušenja je u oslobađanju od duvanskog dima. Kako je to ujedno i jedan od ozbiljnijih globalnih problema današnjice, i naučnici i tehnolozi prepoznali su svoju ulogu pa su udružili svoja istraživanja i ideje i kreirali nove savremene načine konzumiranja nikotina.

Pušačima su na raspolaganju dvije opcije. Da potpuno ostave cigarete, koja je svakako najispravnija – ali ne polazi im tako lako za rukom. Druga opcija, ako baš ne ostave cigarete, jeste da pređu na bolje alternative pušenju. Ključno za ove alternative je da su to proizvodi koji, iako nisu bez rizika, ne emituju duvanski dim, pa tako ne uzrokuju ni pasivno niti ultrapasivno pušenje.

Na šta još treba obratiti pažnju? Prilikom odabira alternativnih uređaja važno je i da se radi o provjerenim, na nauci zasnovanim proizvodima. Na našem tržištu je tako dostupan bezdimni uređaj IQOS, kompanije Filip Moris, koji zagrijava, a ne sagorijeva duvan, a koji je Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) ljetos svrstala u kategoriju „duvanskih proizvoda modifikovanog rizika“ (MRTP) po američkim propisima, i donijela odluku da je informisanje potrošača da je smanjena izloženost štetnim materijama prilikom korišćenja ovog uređaja u skladu sa promocijom javnog zdravlja.

Bolje alternative pušenju definitivno će promijeniti ambijent u kojem provodite vrijeme i direktno uticati na eliminisanje štetnih posljedica pušenja.

(Promo sadržaj)

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još