Nema vakcine za sezonski grip u Domu zdravlja

 Nema vakcine za sezonski grip u Domu zdravlja

Foto:Dom zdravlja

Sve zalihe vakcina protiv sezonskog gripa, kojima je raspolagao beranski Dom zdravlja su utrošene, jer je intersovanje građana ove godine za vakcinaciju neuporedivo veće nego prethodnih.

To je za Radio Berane kazala doktorka Marijana Ćulafić, specijalistkinja higijene, zaposlena u Domu zravlja.

” Mi smo ove godine nabavili 800 vakcina protiv sezonskog gripa, i sve je u prehodnih nešto više od deset dana, od kada se vrši vakcinacija, utrošeno. Mi smo pokušali da nabavimo dodatne količine vakcina, ali nam je iz Instituta za javno zdravlje saošteno da za sada neće biti moguće nabaviti još vakcina” objašnjava ona.

Prema njenim riječima iskustvo od prehodnih godina je takvo, da se mali broj građana vakcinisao, te da su uvijek morali da apeluju na njih kako bi povećani opseg vakcinacije, ali da su i uprkos tome velike količćine vakcina ostajale neiskorištene.

Vakcinacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi počela je 29. oktobra, a građani su se masovno interesovali za ovaj vid prevencije obolijevanja od sezonskog gripa.

“Pacijenti su se prema proceduri prijavljivali kod izabranih ljekara, koji su ih, na osnovu preporuka, upućivali na vakcinaciju. Preporuke su takve da prednost imaju zdravstveni radnici, pacijenti sa hroničnim bolestima, trudnice, djeca do 5 godina, stariji od 65 godina i ostale osobe koje pripadaju rižičnim grupama ” dodaje Ćulafić i napominje da oni koji nisu uspjeli da prime vakcinu treba da popštuju proporuke kako bi pokušali da izbjegnu obolijevanje od virusa gripa.

Doktorka Ćulafić podjeća da i za prevenciju sezonskog gripa važe slične prepoduke kao i za #Covid-19, a odnose se na održavanje higijene ruku, poštovanje fizičke distance, pokrivanje nosa i usta kada se kija ili kašlje i sl.

Izvor: Radio Berane

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još