Nema kompromisa kada se kontroliše bezbjednost hrane

 Nema kompromisa kada se kontroliše bezbjednost hrane

Izvor: Gov.me

Potrošači u našoj zemlji imaju u ponudi zdravstveno bezbjedne prehrambene proizvode, bilo da dolaze iz uvoza ili su iz domaće proizvodnje, upravo zahvaljujući uspostavljenom sistemu kontrole, kazala je direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković.

Domaći proizvodi, kako navodi, kontrolišu se kroz sistem koji prati slijed „od njive do trpeze“ ili od „farme do trpeze“.

„Kontrola hrane iz uvoza obavlja se efikasno, što potvrđuju i podaci koje redovno saopštavamo javnosti, o količinama proizvoda koje smo vratili sa granice ili uništili, jer nijesu ispunjavali parametre bezbjednosti i kvaliteta“, rekla je Daković u intervjuu Pobjedi.

Prema njenim riječima, u ovoj oblasti nulti rizik ne postoji, jer svaka faza u dugom lancu od njive ili farme do trpeze može dovesti do kontaminacije hrane.

„Ipak, sve navedene mjere koje se sprovode da do toga ne dođe, mogu značajno smanjiti rizik i mi u Crnoj Gori upravo to i radimo. Samo u toku 2020. godine spriječili smo da na tržište dospije blizu 1.300 tona hrane iz uvoza, jer nije odgovarala parametrima bezbjednosti i kvaliteta“, kazala je Daković.

Govoreći o organskoj hrani, ističe da iako potiče iz sertifikovane i strogo kontrolisane proizvodnje koja garantuje kvalitet više, proizvod organske proizvodnje takođe je podložan kontaminaciji.

„Na tržište može biti stavljen ukoliko je dokazano bezbjedan“, poručuje Daković.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još