Ne daju da se dira „sveta voda”

 Ne daju da se dira „sveta voda”

Mještani Kaludre saopštili su juče da će ubrzo predložiti da se Kaludarska rijeka koja protiče kroz njihovo sela stavi pod punu zašitu države Crne Gore. Kazali su da Kaludarska rijeka predstavlja pravi prirodni biser i da kao takva treba da bude sačuvana od bilo kakvih štetnih uticaja kao što je izgradnja elektrana i drugih postrojenja. Naglasili su da bi remećenje korita Kaludarske rijeke predstavljalo svojevrstan ekološki zločin.

– Kaludarska rijeka sa svojom okolinom predstavlja najljepšu moguću priodnu oazu. Na njenim obalama je, između ostalih vrijednosti, prije dvadesetak godina, uz blagoslov tadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, obnovljen drevni manastir Ćelije koji važi za jedan od najljepših pravoslavnih hramova u Crnoj Gori. Svetinju je, uz pomoć mještana, obnovio Veljko Ralević opominjući da su na tom istom mjestu Nemanjići podigli manastir kojeg su Turci razorili u 17. vijeku. Zato mi nikada nećemo dozvoliti da neko iz bilo kog razloga krene da remeti Kaludarsku rijeku, onako kako je to u minulom periodu bilo nagoviješteno. Od nadležnih državnih organa zatražićemo da Kaludarsku rijeku stave pod trajnu zaštitu, jer se ona zbog svoje božanstvene ljepote može nazvati svetom vodom – poručili su mještani.

Prije nekoliko godina usvojena je odluka o donošenju Lokalne studije lokacije za izgradnju mini-hidroelektrane „Kaludra 2”. U obrazloženju odlike se navodi da se njenim donošenjem utvrđuje javni interes za izgradnju planiranih objekata i uređenje prostora koji je omeđen granicama lokalnog puta Berane – Kaludra i Kaludarskom rijekom.

Izvor: Dan

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još