Nastaviti modernizaciju infrastrukture za distribuciju energije

 Nastaviti modernizaciju infrastrukture za distribuciju energije

U cilju sigurnog snabdijevanja električnom energijom u Crnoj Gori, potrebno je nastaviti aktivnosti na modernizaciji postojeće i izgradnji nove infrastrukture za distribuciju energije, kao i ulaganja u obnovljive izvore energije, smatraju u Odboru udruženja energetike Privredne komore (PKCG).

Predstavnici PKCG su rekli agenciji Mina-business da razvoj energetskog sektora ima veliki značaj za ukupan privredni razvoj Crne Gore.

“Potrebno je nastaviti i aktivnosti u pravcu ulaganja u obnovljive izvore energije, te sa realizacijom projekata na unapređenju energetske efikasnosti, prije svega u sektorima industrije i saobraćaja, te u javnom sektoru i domaćinstvima”, kazali su iz PKCG.

U Komori smatraju da energetika, kao jedna od strateških grana privrede, predstavlja stub sveukupnog, održivog razvoja Crne Gore.

“Energetski sektor se razvija u skladu sa usvojenom Energetskom politikom, kao i smjernicama razvoja energetskog sektora Evropske unije, u cilju obezbjeđenja uslova za bezbjedno, pouzdano i kvalitetno snabdijevanje potrošača energijom po konkurentnim cijenama”, naveli su iz PKCG.

U periodu od januara do oktobra prošle godine ostvarena je proizvodnja električne energije u iznosu 2,83 hiljade gigavat sati (GWh), što je na nivou od 82 odsto ukupne planirane proizvodnje u prošloj godini.

“Pandemija koronavirusa nije uticala na proizvodnju, ali je zbog smanjene industrijske potrošnje došlo do pada cijena električne energije na tržištima Evrope. Uvoz je za 11 mjeseci prošle godine iznosio 769,4 hiljade megavat sati (MWh), dok je izvoz iznosio 740,68 hiljada MWh, uz značajan pozitivan finansijski efekat usljed razlika u cijenama”, precizirali su iz Komore.

Rudnik uglja Pljevlja je za, kako se dodaje, deset mjeseci prošle godine ostvario proizvodnju koja premašuje planirano. Proizvedeno je 1,3 miliona tona uglja, što je tri odsto više i 6,4 miliona metara kubnih otkrivke, odnosno pet odsto više od planiranog.

Iz PKCG su podsjetili da u elektroenergetskom sistemu Crne Gore trenutno funkcioniše vjetropark Krnovo, instalisane snage 72 MW i vjetropark Možura, instalisane snage 46 MW, a u izgradnji su još dva vjetroparka Gvozd 54 MW i Brajići 100 MW.

“Postojeće vjetroelekrtane rade prema planiranoj dinamici i za prošlu godinu će ostvariti planiranu proizvodnju električne energije od 312 GWh”, rekli su iz PKCG.

Na elektromreži je trenutno i pet malih solarnih elektrana kapaciteta 2,51 MW.

“Projekat Briska gora podrazumijeva izgradnju velike solarne elektrane kod Ulcinja, koju gradi Elektroprivreda (EPCG) u konzorcijumu sa kompanijama Fortum iz Finske i Sterling & Wilson iz Indije”, podsjetili su iz PKCG.

Taj projekat je u fazi dobijanja urbanističko-tehničkih uslova, nakon čega će se krenuti u dalju realizaciju.

“Prva faza predviđa izgradnju 50 MW, godišnje proizvodnje 90 GWh, a druga faza 200 MW, godišnje proizvodnje 360 GWh”, zaključili su iz PKCG.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još