Naseljive planete naše galaksije, ima ih oko 300

 Naseljive planete naše galaksije, ima ih oko 300

Cornell University Illustration/Jack Madden

Kako tvrde naučnici iz Nase, naša galaksija ima oko 300 potencijalno naseljivih planeta.

Svemirski teleskop američke svemirske agencije Kepler proveo je devet godina u misiji lova na planete. Identifikovao je hiljade egzoplaneta u našoj galaksiji prije nego što mu je ponestalo goriva 2018. godine. Koliko je tih planeta naseljivo?

Naučnici širom svijeta su o podacima koje je Kepler objavio godinama diskutovali i još uvijek traže odgovore.

Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu The Astronomical Journal, u našoj galaksiji postoji oko 300 miliona potencijalno naseljivih planeta koje su stjenovite i na kojima možda ima i tekuće vode. 

Neke od ovih planeta bi mogle biti dovoljno blizu nama da bi se mogle smatrati „međuzvjezdanim komšijama“. Najbliža udaljenost jedne takve planete je oko 20 svjetlosnih godina, prenosi RTS.

„Kepler nam je već rekao da postoje milijarde planeta, ali sada smo shvatili i da je dobar dio tih planeta možda stjenovit i nastanjiv. Voda na površini planete samo je jedan od mnogih faktora koji podržavaju život“, rekao je Nasin istraživač i vodeći autor Stiv Brison.

Studija koja je objavljena bila je globalna saradnja Nasinih naučnika koji su radili na misiji Kepler i istraživača iz međunarodnih agencija od Brazila do Danske.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još