Najuspješnije beranske gimnazijalce nagradila Opština

 Najuspješnije beranske gimnazijalce nagradila Opština

Za šest učenika Gimnazije „Panto Mališić“, od prvog do četvrtog razreda, koji su na Državnom takmičenju u znanju za 2020/2021. godinu ostvarili zapažene rezultate, njihove profesore-mentore i direktora ove ustanove, u Maloj sali Opštine, organizovao je prijem uz poštovanje mjera vršilac dužnosti predsjednika Opštine Berane Marko Lalević. Prisustvovali su i predsjednik SO Berane Novica Obradović i sekretar za finansije i ekonomski razvoj Bojan Radošević.

Foto: Opština Berane

Iz beranske Gimnazije prijemu su prisustvovali direktor Sreten Lutovac; profesori Tatjana Mićović, Man Kolenović, Tanja Bojović, Goran Babović i Miljan Petrić; učenici Filip Došljak, Teodora Došljak, Miloš Barjaktarović, Jovana Brakočević, Mirko Kuburović i Anđela Jočić.V. d. predsjednika Opštine čestitao je učenicima na uspjehu i poželio im sreću u daljem školovanju.„Kada danas pomenem Berane prve asocijacije na koje pomislim i simboli ovog grada su manastir Đurđevi Stupovi, Opšta bolnica u Beranama, Gimnazija „Panto Mališić“ i zgrada Opštine Berane. To su 4 glavna stuba našeg grada koji su nas održali kroz istoriju i sa kojima se i danas možemo ponositi. Ako jedan od tih stubova popusti to bi se negativno odrazilo na čitav grad. Vašim uspjesima na takmičenju znanja, samo utvrđujete i potvrđujete ime i veliku prošlost beranske Gimnazije, i vašim znanjem poručujete da će taj centar duhovne kulture i obrazovanja biti sve jači i da ovaj grad ne treba da brine za nastavak slave naše Gimnazije „Panto Mališić“„, kazao je Lalević.

Foto: Opština Berane

Izrazio je uvjerenje da će se mlade Beranke i Beranci, sve češće, sa fakultetskim diplomama vraćati u rodni grad.„Znanje je vrijednost na koju se možemo osloniti kada razmišljamo i kada planiramo budućnost našeg grada. Podrška promociji znanja je jedan od prioriteta Opštine Berane. Sigurno je da ćete sa pozicije lokalne uprave imati svu potrebnu podršku u školovanju i izazovima koji vam predstoje“, kazao je Lalević učenicima.Vršilac dužnosti predsjednika Opštine Marko Lalević predložio je da Opština Berane i rukovodstvo Gimnazije „Panto Mališić“ pokrenu zajedničku inicijativu za otvaranje Istraživačkog naučnog centra u Beranama, po ugledu na „Petnicu“ u Srbiji.„Tu bi se okupljali svi najbolji učenici srednjih, osnovnih škola, nadareni studenti, sa kojima bi radili emenintni profesor iz Crne Gore i okruženja, čime bi opština Berane postala regionalni centar znanja i obrazovanja što vas rezultat na takmičenju i pokazuje da već jesmo“, kazao je Lalević.Na kraju je prenio pozdrave od bivšeg predsjednika Opštine Dragoslava Šćekića, koji je na Tviteru čestitao veliki uspjeh beranskom gimnazijalcima.Predsjednik Skupštine opštine Berane Novica Obradović odao je zahvalnost onome što su pokazali đaci Gimnazije na takmičenjima.„Velika je čast biti učenik i profesor beranske Gimnazije. Ovu obrazovnu ustanovu sa najdužom tradicijom u našem gradu pohađali su velikani poput Dušana Kostića, doktora Branka Zogovića…“, kazao je Obradović.Izrazio je nadu da će se učenici nakon završetka studija vratiti u Berane.Sekretar za finansije Bojan Radošević podsjetio je da Opština ulaže značajna sredstva u obrazovanje, nabrajajući neke od aktivnosti poput tradicionalne dođele besplatnih udžbenika svim osnovcima, od prvog do devetog razreda, nagrađivanje najboljih učenika osnovnih i srednjih škola na tradicionalnoj svečanosti u Centru za kulturu, kao i stipendiranje najboljih beranskih studenata.Direktor Gimnazije Sreten Lutovac zahvalio se Opštini Berane na prepoznavanju velikog uspjeha njihovih učenika, kao i na organizovanom prijemu.Direktor je istakao da zbog trenutne epidemiološke situacije đaci i u ovim uslovima, pohađajući onlajn nastavu, ostvaruju znatne uspjehe na takmičenjima.U ime učenika, Opštini Berane zahvalila se na ukazanoj pažnji Anđela Boričić.Najuspešniji učenici Gimnazije „Panto Mališić“ dobili su od Opštine novčanu nagradu.Podsjetimo, Ispitni centar Crne Gore (ICCG) objavio je nedavno imena osnovaca i srednjoškolca, ovogodišnjih pobjednika Državnog takmičenja u znanju.

Foto: Opština Berane

Među nagrađenim učenicima i onima koji su se visoko kotirali osvajanjem jednog od prva tri mjesta, našli su se i učenici Gimnazije “Panto Mališić” i to sledećim redom: Filip Došljak, četvrti razred – 1. mjesto i prva nagrada iz programiranja (mentor Miljan Petrić); Teodora Došljak, prvi razred – 3. mjesto i treća nagrada iz njemačkog jezika (mentor Man Kolenović); Miloš Barjaktarović, treći razred – 3. mjesto iz matematike (mentor Tanja Bojović); Jovana Brakočević, drugi razred – 3. mjesto iz fizike (mentor Goran Babović); Mirko Kuburović, četvrti razred – 2. mjesto iz fizike (mentor Goran Babović) i Anđela Jočić, četvrti razred – 3. mjesto iz hemije (mentor Tatjana Mićović).

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još