Na putu ka EU neophodni dodatni napori u jačanju nezavisnosti sudstva, medija…

 Na putu ka EU neophodni dodatni napori u jačanju nezavisnosti sudstva, medija…

Foto: gov.me

Belgija bi bila srećna kada bi Crna Gora postala 28. članica EU, ali na tom putu potrebni su dodatni napori, posebno kada je riječ o institucionalnom modelu Crne Gore, sudstvu i nezavisnosti te grane vlasti i naročito po pitanju medija, poručila je predsjednica Predstavničkog doma Kraljevine Belgije, Elijan Tilije, nakon sastanka sa premijerom Zdravkom Krivokapićem. Zvaničnici su razmotrili i mogućnost jačanja ekonomske saradnje dviju zemalja.

„Ovo je bio zanimljiv sastanak. Odnedavno sam na ovoj funkciji ali i premijer Crne Gore je takođe na funkciji od avgusta i ovo je prvi put da se srećemo“, kaže Tilije u izjavi za RTCG.

Naglašava da se najveći dio sastanka odnosio na pristup Crne Gore EU.

„Bili bismo srećni da možemo da dočekamo Crnu Goru kao 28 članicu EU. Takođe potrebni su dodatni napori prije postizanja te etape, posebno kada je riječ o instutucionalnim modelu Crne Gore, ali i u sudstvu i pitanju nezavisnosti te grane vlasti i naročito po pitanju medija. Takođe smo diskutovali o ekonomskoj saradnji koja bi zaista mogla da bude ojačana“, istakla je Tilije.

Premijer Krivokapić našem dopisiniku u Briselu kazao je da je susret sa predsjednicom Tilije kontunuitet jučerašjih razgovora koji su bili usmjereni podršci Crnoj Gori na putu EU integracija.

„Ovaj današnji predivan razgovor odnosio se na četiri ključne teme pa evo ja bih krenuo od prve teme koja je vezana za vaš rad, a to je sloboda medija i način i odnos koji treba da iskažemo u budućnosti kako bi svi mediji mogli da rade ono što je najvažnije, a to je da izvještavaju pravovremeno tačno i potpuno“, ističe predsjednik crnogorske Vlade.

Drugi dio teme odnosio se na vladavinu prava i problem koji je vezan za poglavlja 23 i 24 sa posebnim akcentom na Nacionalni savjet koji ce biti formiran u brobi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Jedna od značajnih tema bila je i odnos Crne Gore prema pandemiji koja je zahvatila čitav svijet i načinu kako se Belgija odnosi prema tom problemu.

„Najznačajniji je impuls koji smo dobili kada je riječ o ekonomskom razvoju i budućim investicijama, napravili smo preliminarni početak budućih razvogora koji će biti sugurno plodonosan. Takođe i izborno zakonodavstvo koje ne možemo zanemariti, i ja nadam se da će Skupština donijeti set zakonskih rjesenja koji će biti u duhu i standardima EU“, zaključio je Krivokapić.

„Borba protiv pandemije Kovid-19, ekonomski problemi, vladavina prava, kao i borba protiv korupcije i kriminala najveći izazovi sa kojim se suočava Crna Gora“, saopštio je Krivokapić na tviteru nakon sastanka sa Tilije.

„Tokom prijateljskog razgovora konstatovali smo da su borba protiv pandemije Kovid-19, ekonomski problemi, vladavina prava, kao i borba protiv korupcije i kriminala najveći izazovi sa kojim se suočava Crna Gora“, kazao je Krivokapić.

Premijer je na kraju poručio: „Spremni smo da u skorijem periodu ostvarimo napredak u ovim oblastima“.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još