Mjere podrške: Jednokratna pomoć ugroženim porodicama, penzionerima, subvencije za zapošljavanje, proširena lista ugroženih djelatnosti

 Mjere podrške: Jednokratna pomoć ugroženim porodicama, penzionerima, subvencije za zapošljavanje, proširena lista ugroženih djelatnosti

U toku je pres konferencija Vlade povodom predstavljanja paketa mjera podrške privredi i građanima za prvi kvartal 2021. Na konferenciji govoriće ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović te državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović.

Spajić: Zatekli smo kataklizmičnu situaciju

“Podsjetimo se nezahvalne situacije koju smo zatekli. 2020. malo rečeno kataklizmična sa zastrašujućim podacima. 19 odsto nezaposlenosti, fiskalni deficit iznad 10 odsto, imamo sliku koja je jako teška i uprkos tome uspjeli smo da izađemo u pravom trenutku na tržište i dobijemo injekciju koju trenutno koristimo“, kazap je ministar finasija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

“Ona nam je dala vremena da se konsolidiujemo i dubboko razmislimo šta činiti u narednim mjesecima i godinama. Da je CG čekala januar ne znam da li bi dočekali što se tiče likvidnosti trezora. Imali smo akutnih problema. Kao tim nismo mogli da se previše fokusiramo na strateška pitanja nego smo morali da gasimo male vatre koje se konstantno pojavljuju“, naveo je on.

Spajić, screenshot

“Imali smo poslije plasiranja obveznica, situaciju sa budžetom. Kad smo shvatili kako je loše napravljen ide odluka o privremenom finansiranju. Poslije toga MA. Mi smo tu situaciju riješili u našu korist osnivanjem kompanije koja će brzo imati pet članova borda i novog direktora i koja će raditi sigurno prije početka sezone“, dodao je Spajić.

Barska plovidba – zatekli tešku situaciju

“Izviješteni smo da državna pomoć nije dozvoljena u tim situacijama. Sa kinskom bankom Eksim imali razgovore u zadnjih 10 dana i došli do dobrog rješenja u CG. Eksim banka imala da povuče sve garancije – 58 miliona dolara. Time bi došli u rizik da neki povjerioci iskoriste to da nam traže da i oni čak naplate svoja potraživanja u odnosu na CG. Bili bi u legalnom vakumu, rizičnom i teškom za državu“, kazao je Dpajić govoreći o Barskoj plovidbi.

“Mislim da smo stvarno uspjeli da napravimo mjere koje su mnogo jače nego ikad implementirane u CG“, konstatovao je Spajić.

Milatović: Paketom obuhvaćeno više od 100 000 građana, pomoć ugroženim porodicama, penzionerima…

“U nekom prethodnom periodu nedostajao konsultativni odnos vlade sa privrednim udruženjima. Sjeli smo sa privredom i čuli šta oni očekuju od nas. Intenzivno smo radili na paketu. Paket je kriznog karaktera.  Sastoji se iz dva dijela – dio podrške privredi i ranjivim kategorijama stanovništva.“, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

“Trudili se da pružimo sveobuhvatniju podršku i građanima i privredi. Da bismo izašli iz krze ovo je paket koji će omogućiti da preživimo prvi kvartal, da Vlada bolje razmisli o razvojnim politikama, i da omogućimo brži oporavak i damo dodatni optimizam i građanima i prvredi. Dio podrške građanima – obuhvaćeno više od 100.000 ljudi u CG, svaki peti stanovnik. Pvi put pomoć za penzionere koji imaju male penzije – svi koji primaju manju od 222 eura. U nekom prethodnom paketu bila je pomoć penzionerima ali samo onima koji primaju minimalnu. Mi smo dodatnih 34.000 penzionera obuhvatili, za razliku od ranije kada je 16.000 bilo obuhvaćeno. Pomoć je 50 eura“, kazao je Milatoviić. 

“Porodice koje primaju materijalno obezbjeđenje, njih skoro 8.000 u CG- jednokratna podrška od 50 eura, oni sa tri i više članova 100 eura“, pojasnio je ministar.

Podrška privredi – proširena lista ugroženih djelatnosti, subvencije za zapošljavanje

“Poširena lista ugroženih djelatnosti za oko 20. Puno djelatnosti koje su dodate u dijelu su transportnog sektora, prerađivačke industrije. Odrađeno je ovo u lijepoj saradnji sa Poreskom upravom. Pokušali smo da vidimo koje su to djelatnosti koje su najviše pale u smislu prometa i treba da budu tretirane kao ugrožene. Do sada ovom mjerom bilo obuhvaćeno oko3, 5 hiljada preduzeća. Sada je obuhvaćeno za oko 1000 preduzeća više i oko 3.000 njihovih zaposlenih više. Ova mjera pojačana u smislu intenziteta, 100 % je subvencija zarade za sve na listi ugroženih djelatnosti“, kazao je Milatović. 

Milatović, screenshot

“Odlučili smo da podržimo preduzeća sa ove liste sa 100 eura u smislu podrške razvoju elektronske fiskalizacije, čime smo htjeli da pokažemo senzibilitet i pružimo malim preduzećima jedan vremenski period prilagođavanja. Podrška novom zapošljavanju – poslodavci koji zaposle ljude sa ZZZCG a koji ima skoro 50.000 u CG, oslobodićemo ih plaćanja poreza i doprinosa uiznosu od 90 ofdsto bruto prosječne zarade u za 2021, 60 odsto u 2022. godine i 30 odsto u 2023. za sve ljude koje zaposle u ovoj godini“, saopštio je Milatović.

On je kazao da će preko 10 miliona eura ova mjera državu koštati za tri godine. “Ovo je značajan zamajac za novo zapošljavanje u CG“, poručio je ministar.

“Beskamatni kredit preduzećima kroz reprogram duga na poreze i doprinose na lični dohodak nastao u trećem i četvrtom kvartalu prethodne godnine na period od četiri mjeseca. Po procjeni ova mjera košta preko 100 miliona eura u nekom indirektnom smislu. Čuli smo privrednike da treba smanjiti period povraćaja PDV i one je na 30 dana za pdv u iznosu do 50.000 eura. Čuli vapaj malih privrednika za povećanje dijela koji se tiče na plaćanje paušalnog poreza sa 18 na sadašnjih 30.000 eura“, kazao je Milatović.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još