Ministarka zdravlja posjetila Opštu bolnicu u Beranama

 Ministarka zdravlja posjetila Opštu bolnicu u Beranama

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, obišla je danas COVID pacijente u OB Berane i DZ Rožaje. Ona je tom prilikom kazala da se ne povećava se broj pacijenata na bolničkom liječenju, kao i da će beranska bolnica dobiti neophodnu opremu.
„Prilikom posjete beranskoj bolnici obišla sam sve pacijente COVID pozitivne u COVID odjeljenju bolnice kojih u ovom trenutku ima 33 od ukupno 84 postelje opredijeljene za COVID bolesnike. Od tih 33 pacijenta, tri su trenutno životno ugrožena, 8 je sa teškom kliničkom slikom, ostali su trenutno u stabilnom stanju. Od kolega koji su svakodnevno na prvoj liniji odbrane, saznala sam da se veliki broj pacijenata na dnevnom nivou pregleda u ambulantama, da je odlazak i dolazak pacijenata u bolnicu dinamičan, ali da se broj onih koji su na bolničkom liječenju u poslednje vrijeme ne povećava“, kazala je ministarka

Tokom susreta sa osobljem beranske bolnice iskazana je potreba za nabavkom neophodne dijagnostičke opreme, potrebne u svakodnevnom radu sa COVID pacijentima. Ministarka je obećala ažurnost prilikom ispunjenja ovih zahtjeva.
“Takođe, zaista moram da pohvalim srednji medicinski kadar, kao i svoje kolege koji su od prvog dana epidemije bukvalno na prvoj liniji odbrane, ali i da naglasim da su pacijenti u neposrednom razgovoru sa mnom izrazili veliku zahvalnost, kako srednjem medicinskom kadru, tako i svim mojim kolegama koji su tamo 24 sata dnevno“, istakla je dr Borovinić Bojović.

Ministarka zdravlja je nakon Berana, obišla i Dom zdravlja u Rožajama i konstatovala dobre kapacitete te ustanove.
„Ovo nije klasični dom zdravlja, odnosno pruža veći broj servisa od uobičajenih u domovima zdravlja. U julu mjesecu liječeno je 11 COVID bolesnika. Sada trenutno 29 COVID pozitivnih pacijenata je na svakodnevnom tretmanu u dijelu stacionara koji je pretvoren u dnevnu bolnicu i obezbijeđen je odgovarajući broj kreveta, koji su u svakom trenutku spremni da prime eventualne COVID pacijente koji su u pogoršanju. Teški pacijenti koji zahtijevaju ozbiljan monitoring i dvadesetčetvoročasovno praćenje od strane anesteziologa, upućuju se u Opštu bolnicu Bijelo Polje i Opštu bolnicu Berane“, zaključila je dr Borovinić Bojović.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još