Kuće poljoprivrede u gradu na Limu

 Kuće poljoprivrede u gradu na Limu

Foto:Opština Berane

Beranama će se u narednom periodu graditi Kuća poljoprivrede u kojoj će biti stacionitame sve službe za poljoprivredu, kako sa lokalnog tako i sa državnog nivoa. To je juče u izjavi za „Dan“ potvrdio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, rekavši da se radi o izuzetno korisnom projektu koji će doprinijeti da poljoprivredni proizvođači sa područja beranske i susjednih opštima brže i lakše servisiraju svoje zahtjeve i potrebe.
-Na sastanku sa opštionskim čelniocima dogovoreno je da se u Beranama gradi Kuća poljoprivrede pod čijim krovom će se naći sve službe zadužene da prate oblast poljoprivrede. Sredstva za njenu izgradnju obezbijeđena su preko Svjetske banke. Raduje činjenica da je utvrđena lokacija na kojoj će se graditi ovaj objekat. Važno je napomenuti da će ta kuća stajati na usluži poljoprivrednim proizvođačima i po pitanju izrade projekata na osnovu kojih mogu da apliciraju za sredstva koja se opredjeljuju iz agrobudžeta. Sve to zajedno govori da ljudi iz ovih krajeva neće ubuduće morati da idu za Podgoricu kako bi po pitanju poljoprivrede dobili određene usluge i ostvarili neka svoja prava – naglasio je Stijović.

I predsjednik Opštine Tihomir Bogavac izrazio je zadovoljstvo što će doći do realizacije pomenutog projekta.

-Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za opštinu Berane. Posebnu zahvalnost dugujemo resornom Ministarstvu, jer će se u toj Kući poljoprivrede naći i kancelarije opštinskog Sekretarijata za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu i Regionalna kancelarija MIDAS programa. Realizacijom ovog projekta dobićemo jedan uređen prostor gdje će se nivo pružanja usluga poljoprivednicima podići na znatno veći nivo – istakao je Bogavac.

Sekretar Sekretarijata za poljoprivredu Božo Premović naznačio je važnost ovog projekta i ulaganja u poljoprivredu, predstavljajući ujedno plan i program rada kroz mjere Agrobudžeta za ovu godinu.

-Opština Berane iz godine u godinu uvećava novčana sredstva za subvencije i mjere u poljoprivredi. Tako imamo podrška razvoju tržišne proizvodnje mlijeka, premije za priplodne junice u čistoj rasi, podršku za nabavku priplodnih junica, subvencije za žetvu strnih žita, nabavku sadnica kontinentalnog voća, premije za otkup plodova maline, premije po pčelinjem društvu, premije uglednim poljoprivrednim proizvođačima, podršku opštim servisima u poljoprivredi, podršku upravljanju rizicima u poljoprivredi i tako dalje – naglasio je Premović.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još