Krivokapić: Odradićemo realističan budžet do marta; Abazović: Nećemo DPS budžet

 Krivokapić: Odradićemo realističan budžet do marta; Abazović: Nećemo DPS budžet

Premijer Zdravko Krivokapić najavio je novu metodologiju u izradi budžeta., kojeg će, kako je najavio predstaviti do marta.

aa

Screenshot

Na konferenciji su predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić, potrpedsjednik Vlade Dritan Abazović i ministri.

“U jutarnjim časovima donijeli odluku koja je rezultat naših aktivnosti jer je do danas bilo predviđeno da sva ministarstva dostave informacije kako bi se uobličio budžet. Brojne nepravilnosti, netačni podaci i malverzacije uticali su da saopštimo da nećemo praviti nacrt budžeta da bi imali zbir netačnih podataka. Opredijelili smo se da do marta odradimo realistični budžet koji se zasniva na jasnom programu i politikama vlade, na izvršenoj reorganizaciji i time ćemo iskazati sve ono vezano za kadrovski potencijal u kadrovskoj upravi“, kazao je premijer Krivokapić.

“Pošto smo se opredijelili da naši građani budu informisani blagovremeno, odlučili smo da krećemo u ovaj proces koji će biti sveobudvatan i u z podršku međunarodne javnosti -MMF i eksperata iz oblasti finansija.  Želimo da imamo početno stanje koje je uradio neko nezavistan i nepristrasan. Krenuli smo u određeni set koraka da to obezbijedimo. Ova odluka je briga o građanima i ona neće uticati na sve obaveze koje imamo a tiču se plata i penzija.To će biti i nova metodoliogija izrade budžeta“, saopštio je on i dodao: 

“Onaj ko to nije sad radio nije bio dobar domaćin. Mnogobrojni problemi su razlog ovakve jedne odluke. Građani treba da nam vjeruju da nemamo nikakvu političku podršku. Ovo je naš realni odnos prema građanima. Građani treba da znaju šta se dešavalo. Obezbijedićemo vam ubuduće jasan program baziran na ekonomskom razlogu“, kazao je Krivokapić.

Nećemo DPS budžet

Mi ne možemo da predložimo DPS ov budžet i da radimo po pravilima režima koji smo pobijedili, poručo je Abazović.

“Zato smo odlučili da idemo sa mjerom privremenog finansiranja a do marta da donesemo budžet. Da bude jasno i precizno. Min. su imala mogućnost da do jutros dostave informaciju o stanju finansija. Većina ministarstva zatekla je javašluk, nepravilnosti, dugove. Državna preduzeća su u ogromnim problemima, neka pred bankrotom“, izjavio je on.

“Ministar finansija je već kontaktirao eksperte koji će doći i pomoći. Mi smo na dužnost stupili 4. decembra. Do danas smo radili analizu i smatramo da je najpoštenije i najracionalnije da izradimo svoj budžet, da ne plaćamo tuđi kriminal“, dodao je on.

“Svi koji budu imali projekte razvoje, rezove ili unapređenja budžeta moći će da kontaktiraju ministarstva finansija i da se inkorporiraju u završni tekst koji treba biti usvojen do 21. marta. Obećavamo da će sve obaveze što se tiče plata i penzija, biti nesmetano izvršavane“, poručio je on.

Novi budžet odražava stvarne potrebe društva

Budžet ne smije da bude budžet kontinuiteta, ocijenio je ministar finansija  i socijalnog staranja Milojko Spajić.

“Davanjem na skupštinsku proceduru budžet koji nismo pravili mi bi opravdavali nepočinstva. Želimo da pokažemo da smo odgovorna Vlada, uključićemo forenzičare koji će da ispitaju sve troškove, razloge postojanja svakog zaposlenog, svakog auta itd. Bitno je da novi budžet odražava stvarne potrebe društva“, poručio je on.

Kršite li zakon što ne donosite budžet do kraja godine?

“Provjerili smo i zakon i Ustav. Ne zabranjuju odluku koju smo mi donijeli“, odgovorio je ministar finansija.

Stanje finansija

“Što se tiče dugova – naša zaduženja bi trebalo do kraja godine da budiu net dugovi oko 90 % BDP. To je pozicija koja nije zavidna i trebaće puno procedura. 2021. će biti jako teška sa strane rada min. finansija ali građani mogu da se relaksiraju. Neće biti problema u isplatama bilo kakvih obaveza“, kazao je Spajić, a prenosi FOS Media.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još