Konferencija „Unapređivanje reproduktivnog zdravlja“okupila eminentne stručnjake iz ove oblasti

 Konferencija „Unapređivanje reproduktivnog zdravlja“okupila eminentne stručnjake iz ove oblasti

Dvodnevna konferencija Unapređivanje reproduktivnog zdravlja , koja je organizovana u okviru projekta CARES, završena je danas .Konferencija je organizovana u cilju razmjene iskustava, mišljenja, modela dobre prakse i naučenih lekcija kada je u pitanju unapređivanje reproduktivnog zdravlja, podizanje nivoa svijesti o ovoj temi, kao i značaju međunarodne saradnje u ovoj oblasti. Projekat „CARES-Cross-border Actions in the Reproductive Health Sector/Prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja“ finansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo*, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Crne Gore – Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći. Projekat u Crnoj Gori sprovodi FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore.

Konferencija je okupila predstavnike zdravstvenih institucija, organizacija civilnog društva, državne i lokalnih uprava, medija, projektnih partnera itd. iz Crne Gore i drugih zemalja. Na otvaranju Konferencije govorili su dr Mevlida Gusinjac, generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Crne Gore, Arben Osmani, predstavnik partnerske organizacije ECMI i Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra, dok su govornici u okviru panel diskusija bili eminentni stručnjaci iz Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, Kliničkog centra Crne Gore i ostalih zdravstvenih institucija, kao i predstavnici organizacija civilnog društva koje su aktivne u ovoj oblasti. Oni su tokom protekla dva dana iznijeli podatke i situaciju vezane za reproduktivno zdravlje u Crnoj Gori i regionu, prevenciju, otkrivanje i liječenje karcinoma grlića materice i karcinoma dojke, primjere dobre prakse u ovoj oblasti, značaj uključivanja svih segmenata društva u očuvanje zdravlja itd.

Ostale projektne aktivnosti su uključivale nabavku opreme za zdravstvene institucije u sjevernom regionu Crne Gore ukupne vrijednosti 83.210,19 eura, organizovanje preventivnih ginekoloških pregleda i pregleda dojki za žene iz ciljnih opština, kao i kampanju informisanja o značaju prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, sa naglaskom na prevenciju karcinoma dojke i karcinoma grlića materice. Projekat, koji se završava krajem godine,  u Crnoj Gori se sprovodi u opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Petnjica, Plav, Kolašin, Mojkovac i Rožaje.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još