Klizišta deset godina čekaju na sanaciju

 Klizišta deset godina čekaju na sanaciju

U prethodnom periodu održavanje i popravka okalnog puta koji od Andrijevice vodi do Konjuha i ostalih potkomovskih sela nije se pridavalo dovoljno pažnje, na to ukazuju brojna oštećenja na ovoj prometnoj saobraćajnici.

Kolovoz je na više mjesta toliko oštećen da predstavlja pravu opasnost za sve učesnike u saobraćaju.Veliki broj klizišta je uslovio da pored rječnih korita dođe do sužavanja kolovozne trake i pojave ogromnih kratera. I pored brojnih zahtjeva mještana ta klizišta godinama niko ne pokušava da sanira zbog čega su stanovnici Košutića, Konjuha, Jošanice, Japana, Đulića, Cecuna i Kuti lišeni odgovarajuće komunikacije sa gradom.-U poplavama koje su se desile prije deset godina glavni put koji povezuje potkomovska sela sa Andrijevicom je doživio mnoštvo oštećenja. Tom prilikom rijeka je na više mjesta potkopala trup puta koji ni do današnjih dana nije doveden u red. Ta oštećenja predstavljaju pravu opasnost za učesnike u saobraćaju, naročito u zimskom periodu kad se kolovoz zaledi. O tome svjedoči i činjenica da smo na ovom putu imali mnoštvo saobraćajnih udesa, od kojih su neki imali tragični ishod. Zato apelujemo da se pristupi detaljnoj sanaciji i modernizaciji kompletne ceste koja naša sela povezuje sa gradom – naglašava Dragoslav Babović.U cilju sanacije novonastalih šteta na sjeveru Crne Gore, Evropska investiciona banka odobrila je prije deset godina Vladi kreditno zaduženje od deset milona eura, od čega je tri miliona eura predviđeno za popravku i rekonstrukciju stradale infrastrukture u opštini Andrijevica. Međutim, kako navode mještani, od tog novca jedino je izvršena popravka klizišta u mjestu Smoljevice, dok su sva druga oštećenja na putu prema Konjusima i Jošanici ostala nesanirama.-U mjestu Krnjač, zbog pojave klizišta, došlo je do velikog ulegnuća asfaltne podloge, još prije više od deset godina. Znamo da je utvrđeni program nalagao da se to klizište pod hitnio sanira. Znamo da su za tako nešto opredijeljene i pare, ali nije nam jasno što se ovoliko kasni sa rješavanjem ovog opasnog problema. Sličnih klizišta ima još i ti odroni nijesu ni malo bezazleni. Zato insistiramo da se rješavanju vitalnih problema lokalnog stanovništva pristupa mnogo ozbiljnije – istako je Radenko Janković.Mještani potkomovskih sela naglašavaju da su i koncesionari u velikoj mjeri oštetili puteve.-Na ovom području su teški kamioni natovareni balvanima godinama remetili prirodnu ravnotežu i uništavali putnu infrastrukturu, a da nadležne službe nijesu ni pokušale da suzbiju takve pojave. Šumsko bogatstvo iz dijela Mojanske rijeke i drugih lokaliteta je eksploatisano i zanemarivani propisi kojima je jasno naglašeno da je obaveza koncesionara da vrše popravku puteva koje ošteti – ističu mještani.

Mještani Košutića ističu da još uvijek do seoskog groblja dolaze makadamskim putem i to u dužini od oko kilometar i po. Naglašavaju da je to podatak koji treba da zaintrigura one koji su zaduženi za razvoj seoskog područja.- Koliko naši krajevi zaostaju za nekim drugim u Crnoj Gori ukazuje podatak da put do seoskog groblja u Košutićima još uvijek nije asfaltiran. Svi dobro znamo da to nije neka naročita investicija i da bi se ovaj posao završio za nekih, možda, 50.000 eura. Nadamo se da će Vlada i lokalna uprava prepoznati probleme o kojoma pričamo i da će sela ispod Komova po pitanju modernizacije putne mreže imati drugačiji tretman kod nadležnih organa – kaže mještanin Mileta Đerković.

Izvor: Dan

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još