Kamere za monitoring donacija SRK“Lim“

 Kamere za monitoring donacija  SRK“Lim“

Foto: NVO Sjeverna zemlja

Sportski ribolovni klubi „Lim“ dobio je danas tri kamere koje će se koristiti u cilju monitoringa lokacija, ugroženih nesavjesnim odlaganjem otpada na slivu rijeke Lim. Vrijednan poklon uručili su direktori NVO „Sjeverna zemlja“ i NVO „Agroturist Biro – Berane“, Marinko Barjaktarović i Dražen Joksimović.

„Projektom koji realizujemo, „Želimo čiste rijeke, za nas i generacije koje dolaze!“, NVO Sjeverna zemlja i Agroturist Biro – Berane dajemo doprinos poboljšanju stanja životne sredine u opštini Berane, kroz edukaciju, izradu Popisa zagađivača i konkretne akcije čišćenja i uređenja smetlišta.Održavanju dobrog stanja na lokacijama koje se urede doprinos će dati i monitoring putem kamera, koji će vršiti SRK Lim“, istakao je Barjaktarović.

Foto: NVO Sjeverna zemlja

On je naglasio da SRK Lim ima ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja za upravljanje ribljim fondom rijeka na teritoriji opštine Berane do 2023. godine i dužni su da vode računa o zaštiti voda u svakom pogledu. Po novom Zakonu o slatkovodnom ribarstvu imaju pravo video nadzora nad vodama.

„Stoga, u saradnji sa SRK “ Lim“ biće postavljene kamere na odabranim lokacijama, u cilju monitoringa. Njihovim postavljanjem rješiće se više problema, jer je većina lokacija pored rijeka puna divljih deponija, eksplotacionih mjesta i krivolovnih dionica, a udaljene su od saobraćajnica, te je teško bez neke vrste nadzora promijeniti to stanje“,dodao je Barjaktarović.

Milutin Mićović iz SRK Lim se zahvalio ovim organizacijama na donaciji, i istakao važnost iste za dalji rad Kluba, koji već godinama unazad predano radi na očuvanju riječnih ekosistema Lima i njegovih pritoka, ali i sveukupnog stanja životne sredine tih područja.

Ova donacija je obezbijeđena kroz projekat „Želimo čiste rijeke, za nas i generacije koje dolaze!“, koji partnerski implementiraju NVO „Sjeverna zemlja“ i NVO „Agroturist Biro – Berane“, sredstvima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, za 2020. godinu.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još