Humanost na djelu i tokom epidemije

 Humanost na djelu i tokom epidemije

Izvor: https://www.nidirect.gov.uk/

Načelnik beranskog Odjeljenja Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, dr Budimir Ivanović, kazao je da ustanova na čijem je čelu raspolaže neophodnim bezbjednim rezervama ove  najdragocjenije tečnosti. Te rezerve, dodaje dr Ivanović, bile bi značajnije da nije odluke NKT-a kojom se zabranjuju veća okupljanja, pa je tako nemoguće organizovati brojnije akcije dobrovoljnog davanja krvi.

“Beranska bolnica proglašena je za COVID  bolnicu za sjever Crne Gore, smanjen je broj pacijenata koji imaju potrebu za primanjem krvi. U našoj bolnici obavljaju se samo hitne hiruške intervencije i porođaji. Iako je smanjen broj onih koji primaju krv, a samim tim i onih koji je doniraju, mi moramo imati minimalne procijenjene rezerve krvi. Da pojasnim, dugogodišnjim iskustvom smo procijenili koja je minimalna bezbjedna količina koju moramo čuvati u banci krvi i koja će u slučaju teških porođaja, saobraćajnih nezgoda, hitnih intervencija ili drugih unesrećivanja koje dovode do velikih gubitaka krvi  spremno čekati pacijenta”, istakao je dr Ivanović.

FOTO: Zavod za transfuziju Berane (arhiva)

On je dodao da nije lako uvijek imati neophodne količine krvi, čemu u mnogome doprinosi i borba sa koronavirusom koja traje više od sedam mjeseci. Ipak, zaposleni u  ovoj ustanovi čine sve kako bi rezerve bile obezbijeđene.

“Nekoliko puta smo imali manje pozivne akcije  kojima su se odazvali  naši davaoci krvi i prilikom kojih smo prikupili oko 100 jedinica krvi. Mi imamo registar dobrovoljnih davalaca krvi koji su pristali na takvu saradnju, čime vrše ogromnu pomoć pri lijčenju oboljelih. Oni ne moraju biti članovi udruženja”, kazao je dr Ivanović.

Predjsednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Berane, Milan Mojašević, naglašava da ova organizacija broji više stotina članova, koji su uvijek tu kada je nekom potrebna krv.

“Uvijek smo aktivni i odazovemo se na poziv kada je nekom potrebna krv. Među članovima našeg udruženja postoji dvadeset pet članova koji su dobitnici plakete u kategoriji najzaslužnijih dobrovoljni davalaca  krvi i to od 2006 godine. Navešću samo nekoliko njih : Labudović Vlajko, Labudović Aco, Delević Vlado , Lidija Lekić, Nišavić Rada. Kada su akcije u pitanju, mi tradicionalno organizujemo osmomartovsku akciju kada obično žene daju krv, ali i mi se rado priključimo. Trinaestog marta ove godine smo imali poziv iz Plužina da učestvujemo u akciji i tom prilikom smo nas četvoro dali krv. Povodom Dana dobrovoljnog davanja  krvi, 14.juna, takođe smo bili organizatori akcije. U zadnjoj nedelji maja dali smo krv na akciji koja je organizovana u Podgorici. Predhodnih godina imali smo akcije koje su održavane u saradnji sa vaspitnim ustanovama , ali ove godine te akcije su izostale zbog situacije sa korona virusom”, kaže Mojašević.

On dodaje da, iako uslovi za rad nijesu onakvi na kakve su navikli i nove okolnosti  zahtijevaju i novu organizaciju, ono što je važno da su članovi Društva uvijek tu. Mojašević je naglasio dobru saradnju sa Opštinom Berane i lokalnim rukovodstvom, koje im je uvijek izašlo u susret kada su im se obratili sa nekim zahtjevom On se nada da će Opština imati sluha da riješi i njihov dugogodišnji problem sa nedostatkom prostorija.

FOTO: Zavod za transfuziju Berane (arhiva)

Aleksandar Drobnjak iz NVO “Vuk”, koja je organizovala brojne akcije dobrovoljnog davanja krvi, naglašava da i na njih može računati svako kome je krv potrebna.

“Mi smo organizacija koja se bavi davanjem krvi iz čisto humanitarnih razloga. Često organizujemo akcije, a ono po čemu smo prepoznati je tradicionalna akcija koja se održava u avgustu mjesecu kada krv dajemo u prirodi. Akcije smo do sada organizovali na Bjelasici, u etno selu “Vitov gaj” u Šiškoj. Ove godine akcija je izostala zbog epidemiološke situacije sa kovid virusom ,ali smo zato imali nekoliko poziva u poslednjih mjesec -dva,kada su članovi naše NVO davali krv. Na nas uvijek mogu računati oni kojima je ova dragocjena tečnost potrebna”, poručio je Drobnjak.

Avatar

Violeta Jašović

Pročitajte još