Grenland poručuje – nivo mora do kraja vijeka biće viši za metar

 Grenland poručuje – nivo mora do kraja vijeka biće viši za metar

Foto: Andrew Freedman

Porast nivoa mora predstavlja ozbiljnu prijetnju za priobalna područja širom svijeta. Grenlandski ledeni sloj sa tri najveća glečera koji sadrže veliku količinu vode svojim otapanjem mogao bi da podigne nivo mora za oko metar visine.

Otapanje glečera nastaviće se i u budućnosti, nesigurnom dinamikom, ali su procjene posmatranja ograničene na nekoliko decenija.

Grupa naučnika objavila je studiju u časopisu Nature Communication koristeći stare snimke i druge materijale koje su uporedili sa trenutnim stanjem glečera na Grenlandu, izračunali su količinu leda koja je nestala u 20. vijeku. 

Procijenili su da je Glečer Jakobsvan Isbrau u periodu od 1880. do 2012. godine izgubio više od 1.500 milijardi tona leda, Kangerlusuag i Helheim oko 1.381, odnosno 31 milijardu tona od 1900. do 2012. godine, pa se nivo mora podigao za osam metara.

Po klimatskim modelima koji simuliraju najcrnji scenario, tri grenlandska glečera mogla bi da doprinesu da nivo okeana do 2100. godine poraste za 9,1 do 14,9 milimetara.

„Najcrnji scenario je potcijenjen. Gubitak leda na tri proučavana glečera mogao bi da bude tri do četiri puta veći nego što se predviđa“, smatraju autori studije.

UN stručnjaci za klimu očekuju da bi se zbog otapanja leda, bilo s glečera, bilo s ledenih kapa, nivo mora do kraja vijeka mogao podići za 30 do 110 santimetara, zavisno od nivoa emisije gasova staklene bašte

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još