Fabrika peškira u Boru čeka bolje dane

 Fabrika peškira u Boru čeka bolje dane

Nije mali broj fabrika na području sjevera zemlje koje su radile par mjeseci ili uopšte nisu radile. Među njima je i fabrika peškira u petnjičkom selu Bor. Kao i mnoge u ovom kraju pomenuta fabrika otvorena je u novembru 2017. godine, uoči lokalnih izbora u Petnjici.

Tada je najavljivano da će zaposliti trideset radnika i da će njeni proizvodi preplaviti crnogorsko tržište. Fabrika je registovana u okviru kompanije „Euro Bor”, čiji su vlasnici predsjednik SO Petnjica Mehmed Meša Adrović i turski biznismen Ismail Arslani. Oni su prilikom otvaranja pogona isticali da se radi o bihorskom investicionom bumu, koji će biti vjesnik pokretanja petnjičke privrede. Međutim, njihova predviđanja se nijesu obistinila, jer vrata fabrike stoje zatvorena više od tri godine.

Za to što fabrika ne radi Adrović kao jedan od razloga navodi slabu prodaju i potražnju proizvoda.

„Svi treba da znamo da tržište diktira proizvodnju i rentabilnost određenih proizvodnih subjekata, što je slučaj i sa fabrikom na Boru. Imali smo dobre namjere, ali se ispostavilo da ne možemo na odgovarajući način da prodamo naše artikle, a prije svega peškire i posteljinu. Zato smo bili primorani da privremeno zatvorimo fabriku „, kazao je Adrović.

On smatra da će proizvodnja ponovo biti pokrenuta kad se za to steknu uslovi.

„Iamo velike zalihe robe. To prodajemo pomalo, jer je pojava korona virusa dodatno uticala da naši proizvodi ne nađu svoje mjesto na tržištu. No, računamo da će i ovo brzo proći i da ćemo ponovo početi sa radom. To nije samo prazna priča, već naša ozbiljna namjera da radimo onako kako je to prvobitno planirano „, poručio je Adrović.

Bivši radnici, tvrde da su radili svega nekoliko mjeseci i to za malu platu. Ističu da je fabrika zatvorena vjerovatno zbog nerentabilnosti i slabe organizacije posla. Oni su potvrdili da je u startu u pogonu bio angažovan 21 radnik, ali da niko od njih nije zasnovao radni odnos na legalan način.

„U startu smo vidjeli da ovdje nijesu čista posla. Radili smo praktično na divlje, bez ikakve valjane organizacije. Primali smo po sto eura svega nekoliko mjeseci i to bez uplate doprinosa. Na kraju poslali su nas kućama, uz obrazloženje da će nas zvati kad bude imalo posla. Na kraju smo vidjeli da se radi o neozbiljnom projektu, iako smo u saznanju da su za otvaranje fabrike na Boru uložena velika sredstva“,naglasili su bivši radnici.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još