Evropska komisija ugovorila dodatnih 300 miliona vakcina

 Evropska komisija ugovorila dodatnih 300 miliona vakcina

Evropska komisija ugovorila je dodatnih 300 miliona vakcina koje proizvode kompanije Fajzer i Biontek, čime je duplirana narudžbina vakcina tih proizvođača, javlja N1.

Prethodno je Brisel ugovorio 300 miliona doza te vakcine protvi koronavirusa, koja je i koja je dobila dozvolu za upotrebu na teritoriji EU.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objasnila je da će 75 miliona doza te vakcine biti isporučeno do juna, a ostatak u drugoj polovini ove godine, piše N1.Prema njenim riječima, uz vakcinu koju proizvodi farmaceutska kompanija Moderna, EU je obezbijedila vakcine za 380 miliona Evropljana.„To je oko 80 odsto stanovništva Evropske unije. A druge vakcine dolaze narednih nedjelja i mjeseci,” rekla je ona.Do ugovora o novoj količini vakcina došlo je nakon niza kritika iz država članica EU na račun Evropske komisije, koja je odlučila da potpiše preliminarne ugovore o nabavci vakcina sa šest kompanija koje su je razvijale, od kojih pojedine vjerovatno neće biti dostupne do kraja ove godine.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još