Episkop Joanikije: Praznike da slavimo skromno, ali da običaje lijepo ispoštujemo

 Episkop Joanikije: Praznike da slavimo skromno, ali da običaje lijepo ispoštujemo

Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kazao je da će predstojeći praznici biti obilježeni skromnije iz, kako je kazao, poznatih razloga, prije svega zbog pandemije korona virusa.

To je, kako je dodao, prilika da pokažemo još veću vjeru, još veću međusobnu ljubav.

„Evo danas, pošto zbog ovih mjera nijesmo sazvali cijelo sveštenstvo Mitropolije, sazvali smo samo namjesnike, i ko je još mogao da dođe od sveštenika da se Bogu pomolimo i posavjetujemo uoči praznika, da se organizujemo da dočekamo praznik Rođenja Hristovoga kako Bog zapovijeda. Da učinimo sve da nam praznik dođe u što većoj radosti, da ga što ljepše dočekamo”, rekao je Joanikije jutros na liturgiji u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. 

On je istakao da zbog epidemije neće biti organizovane velike svečanosti, kako je to bilo ranije.

“Ali ćemo nastojati da sve običaje lijepo ispoštujemo. I kad je to skromno, i to bude lijepo. Da slavimo u manjoj zajednici. A te manje zajednice mogu da se umnožavaju mnogo puta – i opet smo svi u zajednici, opet smo svi oko0 Bogomladenca Hrista”, poručio je Joanikije.

Podsjećamo, Ministarstvo zdravlja donijelo je juče nove mjere u cilju sprječavanja širenja koronavirusa kojima se, između ostalog, pored već postojećih mjera propisanih ranije u vrijeme praznika (noć između 24. i 25. decembra 2020, noć između 5. i 6. januara, kao i noć između 6. i 7. januara 2021. godine) dozvoljava izlazak iz objekata stanovanja radi prisustvovanja tradicionalnim vjerskim obredima pod već definisanim uslovima za boravak u vjerskim objektima i za vrijeme vjerskih obreda na otvorenom.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još