Edukacijom do čistijeg Lima

 Edukacijom do čistijeg Lima

rganizacije NVO „Sjeverna zemlja“ I NVO „Agroturist Biro – Berane“ su u prethodnom periodu organizovale niz predavanja za mještane mjesnih zajednica koje gravitiraju Limu i njegovim pritokama, predstavnike nevladinih organizacija i sportskih klubova.
Naime, ove organizacije su tokom svog dugogodišnjeg rada uočile probleme nedovoljnog znanja i nedovoljne ekološke informisanosti stanovnika mjesnih zajednica o stanju životne sredine u opštini Berane, te su konstatovali potrebu dodatne edukacije istih.
Kako je godinama prisutna i loša poljoprivredna praksa kod poljoprivrednih proizvođača, gledano sa ekološkog aspekta, jer negativno utiče na stanje životne sredine, naročito vodotoka, organizacije su odlučile organizovati niz predavanja na pomenute teme.
Tokom sastanaka se najviše diskutovalo o problemu nesavjesnog odlaganja otpada duž rijeka, i potrebi sankcionisanja neodgovornih građana.
Koordinatori projekta su upoznali prisutne i sa Popisom koncentrisanih i rasutih izvora zagađenja na slivu rijeke Lim koji su uradili, koji sadrži i niz preporuka za saniranje tih izvora.
Zaključeno je da je neophodna saradnja svih relevantnih aktera kako bi se stanje u ovoj oblasti unaprijedilo, vode Lima bile čistije.
Predavanja su se realizovala kroz projekat „Želimo čiste rijeke, za nas i generacije koje dolaze!“, koji partnerski implementiraju NVO „Sjeverna zemlja“ i NVO „Agroturist Biro – Berane“, sredstvima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, za 2020. godinu.

Avatar

Violeta Jašović

Pročitajte još