Dr Živković: Prijeti nam kolaps sistema, situacija ozbiljna

 Dr Živković: Prijeti nam kolaps sistema, situacija ozbiljna

Foto: Mladi Berana

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je preozbiljna, bližimo se cifri od dva odsto oboljelih od ukupnog broja stanovnika, saopštio je infektolog Milovan Živković za Radio Crne Gore.

Živković smatra da bi s obzirom na epidemiološku situaciju mjere trebalo da budu rigoroznije.

“Situacija je preozbiljna. Crna Gora po broju stanovnika zauzima jedno od vodećih, ako ne i prvo mjesto po broju oboljelih u Evropi. Nepoštovanje mjera doprinijelo je takvoj situaciji,” kazao je Živković.

On podsjeća da se na početku epidemije govorilo o tome da jedan odsto oboljelih od ukupnog broja stanovnika prijeti mogućem kolapsu zdravstvenog sistema u Crnoj Gori.

“Trenutno imamo oko devet hiljada inficiranih, a ja sam ubijeđen da je taj broj i veći,” naveo je on.Dakle, kako kaže, bližimo se cifri od 2% oboljelih.

“Sve to pada na leđa malog broja zdravstvenih radnika. Plašim se da će doći momenat da sa pacijentima neće imati ko da radi”, istakao je on.

On se osvrnuo na to što se pojedini protive da preduzmu mjere veće discipline, ali ističe da nije epidemiju u Kini pobijedio neki efikasan lijek nego upravo poštovanje mjera.

“Nijesu predložene mjere dovoljne s obzirom na situaciju. Ja se nadam nekom bojem scenariju, ali me ne bi začudilo da nakon 1. decembra mjere budu produžene. A i vrijeme je respiratornih infekcija, tako da vjerujem da će se epidemija nastaviti,” zaključio je Živković, prenosi portal RTCG

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još