Deset javnih mjesta i predmeta sa najviše bakterija

 Deset javnih mjesta i predmeta sa najviše bakterija

Izvor: Pixabay

Redovna upozorenja stručnjaka o važnosti pranja ruku treba shvatiti ozbiljno.

I u redovnim okolnostima neophodno je da vodite računa o higijeni i o tome šta dodirujete. Globalna pandemija korona virusa samo je još više doprinijela povećanju te svijesti kod ljudi. A ono što morate znati jesu mjesta odakle dolazi najveća zaraza.

Naime, postoje mjesta koja svakodnevno dodiruje veliki broj ljudi, a mnogi od njih nosioci su određenog tipa bakterija koji mogu prouzrokovati određene zdravstvene probleme. 

Ako ste npr. prehlađeni, a kinuli ste i pritom usta zaštitili rukom kojom ste potom dirali rukohvat, osoba koja se nakon toga primi za njega „preuzeće“ vaše bakterije i postoji realna mogućnost da i ona razvije prehladu. 

Brojna istraživanja dokazala su da određena javna mjesta nose najviše bakterija, pa bi trebalo da operemo ruke nakon što dođemo u dodir s njima. 

1. Rukohvati stepenica 

2. Dugmad u liftovima

3. Ručke na korpama u prodavnicama 

4. Jelovnici u restoranima 

5. Novac 

6. Prekidači za svijetlo 

7. Posudice za so i biber u restoranima 

8. Bankomati 

9. Sprave za vježbanje u teretani 

10. Česme 

Savjet:

Naravno da ćete često naići na situaciju u kojoj nije moguće oprati ruke odmah nakon dodira s ovim mjestima, prenosi Magazin Novosti. 

Tada se možete zaštiti korišćenjem gela za dezinfekciju ruku, a ako ne volite da koristite takve proizvode onda jednostavno izbjegavajte da dodirujete lice rukama.

Izbjegavanjem trljanja očiju, nosa i uopšte prinošenjem ruku ustima smanjujemo mogućnost unošenja bakterija u organizam.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još