Čestitke povodom katoličkog Božića

 Čestitke povodom katoličkog Božića

Čestitke za katolički Božić pristigle su od brojnih političara i funkcionera. 

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Ivan Brajović čestitao je nastupajući Badnji dan i Božić barskom nadbiskupu, kotorskom biskupu i svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti.

“Viševjekovni suživot svih vjera i nacija u Crnoj Gori jedno je od najvećih bogatstava naše države. Upravo zato sve praznike proslavljamo zajedno, jedni sa drugima. Ljubav, praštanje i poštovanje predstavljaju najveće hrišćanske, istovremeno i ljudske vrijednosti. To su, ujedno, i vrijednosti na kojima počiva Crna Gora, država koja je svima kuća i u kojoj se svi prijatno osjećaju. Uz želju da Vi, Vaše porodice i zajednica u miru, blagostanju i radosti provedete praznike, svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti čestitam Badnji dan i Božić“, naveo je Brajović. 

Medenica: Viševjekovno naslijeđe je čvrst temelj budućnosti

Povodom katoličkog Božića, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, uputila je čestitku sveštenstvu i vjernicima.

Foto: PG Biro
Foto: Vrhovni sud

„Crna Gora je ponosna na činjenicu da njeni građani – pripadnici svih vjera, u slobodi i radosti proslavljaju svoje vjerske praznike. Poštujući najviše vrijednosti koje propovijeda hrišćanstvo: ljubav, nadu, vjeru, ali i praštanje, sigurna sam da će građani viševjerske i višenacionalne Crne Gore, slogom i poštovanjem različitosti, dostići još veći nivo životnog standarda. Na očuvanom viševjekovnom kulturnom nasljeđu i bogatoj baštini, stvaranjem tolerantnog, demokratskog i progresivnog društva, naši nasljednici imaju čvrste temelje da nastave da grade svoju vjeru, egzisteniciju i stvaraju blagodatne uslove za potomstvo. Uz želju da vjernici katoličke vjeroispovjesti u miru, blagostanju i radosti provedu blagdane, čestitam vam Božić – najradosniji hrišćanski praznik“, poručuje Medenica. 

Čestitka i od Liberalne partije

„Svim građanima rimokatoličke vjeroispovijesti, barskom nadbsikupu Roku Đonlešaju, kotorskom biskupu Ivanu Štironji kao i svima onima koji slave prema gregorijanskom kalendaru, u svoje lično i u ime Liberalne partije Crne Gore, upućujem najiskrenije čestitke povodom Badnjeg dana i nastupajućeg Božića.  Neka nastupajući blagdani budu prilika da dodatno jačamo zajedništvo i gradimo društvo na prihvatanju, ljubavi i sreći za sve ljude bez obzira na bilo kakve razlike i pripadnosti. U ovim, za sve, teškim vremenima nađite dodatnog strpljenja, pažnje za druge i odgovornosti prema zajednici kako bi što prije prevazišli sve izazove u kojima živimo i u radosti dočekivali ovakve blagdane. Želim vam da Božićne praznike provedete sa najdražima, u miru, spokoju i sreći“. 

Čestitka je stigla i od reisa Islamske zajednica Rifata Fezića. 

„Kao što je Riječ Božija o međusobnoj toleranciji i ljubavi vječna i nenadmašna, neka i ovaj Vaš najradosniji praznik bude vjesnik mira i saosjećanja. Sa željom da dani blagdana budu dani zajedničkog djelovanja na putu  napretka i prosperiteta, u svoje lično ime i u ime Islamske zajednice u Crnoj  Gori, želim Vama i svim pripadnicima katoličke vjeroispovjesti sretne blagdane“, naveo je on. 

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović takođe je čestitao Badnji dan i Božić sveštenstvu i svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti.

„Želim da ovaj veliki blagdan proslavite u miru, radosti i porodičnoj sreći zajedno za svojim najbližima, prijateljima i komšijama. Blagdani su uvijek prilika za duhovnu obnovu i jačanje međusobnog uvažavanja i poštovanja.

Međukonfesionalnim i međunacionalnim razumijevanjem i poštovanjem gradimo iskreno zajedništvo i čuvamo tradicionalnu bliskost“, navodi se u čestitki Husovića.

Uz iskrene čestitke za praznike predsjednik DNP-a Milan Knežević ukazao je na važnost suštinskog značenja riječi Badnji dan i Badnje veče: od korijena bdjeti, u iščekivanju Hristovog rođenja, jer i danas u Crnoj Gori, kao i vazda, treba bdjeti nad mirom, slogom i suživotom svih vjera i nacija za dobrobit zemlje.

Knežević ističe da današnja Crna Gora, u duhu sloge i izmirenja, treba i dalje da bude najbolji primjer zemljama regiona i šire kad je riječ o multinacionalnom i multikonfesionalnom skladu i suživotu.

Istovremeno je naglasio i potrebu najveće harmonije dvije crkve, katoličke i pravoslavne, u okrilju hrišćanstva, i sa njima svih drugih konfesija na našem duhovnom tlu, u znak mira, sloge i svepraštanja.

„A posebno u susret svim izazovima novih društvenih tokova i približavanja Crne Gore članstvu u EU, u sticanju ravnopravnog mjesta u velikoj porodici evropskih naroda, koje naša zemlja po mnogo čemu već odavno zaslužuje“, poručio je on. 

Avatar

Violeta Jašović

Pročitajte još