Božović: Zakon i kaznene mjere prilagoditi savremenom društvu

 Božović: Zakon i kaznene mjere prilagoditi savremenom društvu

„Ilustracija ministarke Vesne Bratić koja se pojavila na društvenim mrežama tipičan je primjer seksizma kao najrasprostranjnijeg oblika diskriminacije žena i jedan od glavnih uzroka neravnopravnosti polova“ , kazala je poslanica u Skupštini Crne Gore, Jelena Božović.

Ona je dodala da seksizam održava i jača rodne stereotipe. „Seksistički govor mržnje može biti bilo koji čin, gest, vizuelni prikaz, izgovorena ili napisana riječ, praksa ili ponašanje zasnovano na ideji da je neka osoba ili grupa osoba podređena zbog svog pola, a čija je svrha kršenje dostojanstva ili prava osobe što rezultira fizičkom, seksualnom, psihološkom ili socio-ekonomskom štetom ili patnjom za osobu“, kazala je ona

Seksizamm dovodi do osećanja bezvrijednosti, do samocenzure, izbjegavanja, promjena u ponašanju,pogoršanja zdravlja.

„Ovakvi slučajevi nimalo nisu bezazleni,naprotiv na ovaj način vrši se represija, kod žena se javlja osjecaj straha i nesigurnosti.Ovakvi napadi uticu na dostojanstvo žena,ali mogu i spriječiti žene da izraze svoje mišljenje, uključujući i mišljenje na radnom mjestu,povlačenje žena iz sfere javnog života,političkog djelovanja i slično što dovodi do ograničavanja profesionalnih mogućnosti. Pored obnaženog ženskog tijela na ilustraciji je prikazano i svešteno lice u kontekstu kojim se namjerava iskompromitovati i svještenički čin. Zabrinjava činjenica da se jedan dio društva doživio ovu ilustraciju kao dobru šalu, iako ilustracija prikazuje krajnje neprimjeren i uvredljiv sadržaj koji uznemirava veci dio javnosti. Zoupotreba društvenih mreža na ovaj nacin oblik je nasilja koji se mora suzbiti. Širenje poruka koje su uvredljive i uznemiravajuće treba da bitu pod većom i strožom kontrolom, a zakon i kaznene mjere prilagoditi savremenom digitalnom društvu“, zaključila je Božović.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još