Beranka studira medicinu u Njemačkoj: Nakon fakulteta ne želim da se vratim u CG jer tek tada treba da nadograđujem znanje (FOTO)

 Beranka studira medicinu u Njemačkoj: Nakon fakulteta ne želim da se vratim u CG jer tek tada treba da nadograđujem znanje (FOTO)

Foto:Privatna arhiva

Nakon završene srednje škole, većina mladih odluči da školovanje nastavi van Crne Gore, negdje u inostranstvu. Jedna od njih je i Hana Hadrović, Beranka koja je nakon završene Gimnazije „Panto Mališić“odlučila da se posveti studijama medicine. Danas nam svoja iskustva Hana prenosi sa Medicinskog fakulteta u Njemačkoj.

Foto: Privatna arhiva

„Medicina je nešto što sam oduvijek smatrala izuzetno interesantnim. S obzirom na to da se mnogi u mojoj porodici bave ovim poslom, ovo mi nije bila nepoznata oblast. Međutim, ja sam studijama u Njemačkoj otišla korak dalje ugledajući se na sestru i braću koja su se takođe školovala u inostranstvu“, priča Hana za FOS.

Foto: Privatna arhiva

Oduvijek je, kaže, imala želju da pomogne drugima a medicina je zanimanje koje i te kako to zahtijeva. Danas je Hana studentkinja Univerziteta Duisburg – Essen.

„Treća sam godina opšte medicine pomenutog fakulteta. Osnovne studije traju šest godina i po završetku dobijam zvanje, kako se to ovdje kaže ’Assistenzarzt’ odnosno ljekar opšte medicine“, kaže Hana.

Obaveze na fakultetu su brojne a ogromna pažnja se posvećuje praktičnom radu, kako bi nakon završetka studija mladi ljekari bili u potpunosti spremni da se posvete i preuzmu buduće ljekarske obaveze i da svakom izazovu odgovore bez poteškoća i onako kako se to zahtijeva od njih.

Foto: Privatna arhiva

„Što se tiče obrazovanja, praksi se ovdje posvećuje ogromna pažnja što mi se veoma dopada, jer je tako zanimljivije i učiti. Kada je riječ o kvalitetu obrazovanja i naši fakulteti su na visokom nivou, međutim razlika je u mogućnostima koji isti pružaju. Upravo je to jedan od razloga zašto studiram u inostranstvu“, priča naša sagovornica.

Što se tiče povratka u Crnu Goru nakon završenih studija, kaže da o tome i ne razmišlja.

„Rado se vraćam Crnoj Gori. To je mjesto odakle dolazim, ali što  se tiče povratka nakon fakulteta to ne želim. Mislim da tek tada treba na nadograđujem sebe upravo onako kako je to baš ovdje moguće“, iskrena je Hana.

Jedan od uslova za upis na fakultet u Njemačkoj je znanje jezika. Međutim, to joj nije predstavljalo problem.

Foto: Privatna arhiva

„Ne postoji program za one koji ne znaju jezik i upravo jedan od uslova za studiranje medicine ovdje jeste položena diploma jezika. Naravno, na početku je bilo teško, ali ja smatram da je svaki početak težak bez obzira gdje si. Bitni su volja i upornost pa gdje god da smo“, kaže Hana za FOS.

Kada nije na fakultetu kaže da voli da obilazi grad, upoznaje nove ljude i čita knjige.

Pročitajte još