Bečić:Uvesti dječiji dodatak i besplatne udžbenike za sve

 Bečić:Uvesti dječiji dodatak i besplatne udžbenike za sve

Foto : roditelji.me

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić poručio je da će se zalagati za uvođenje dječijeg dodatka i besplatnih udžbenika za sve đake crnogorskih škola. To je, kako je saopštio mladim reporterima UNICEF-a, prioritet koji bi mogao uticati na smanjenje siromaštva djece u Crnoj Gori.

Povodom Svjetskog dana djeteta, koji se u svijetu proslavlja 20. novembra, s ciljem obilježavanja godišnjice Konvencije UN-a o pravima djeteta, UNICEF-ovi mladi reporteri, zajedno sa predsjednikom Skupštine, pokrenuli su kampanju za smanjivanje siromaštva djece u Crnoj Gori, pišu Roditelji.me

Na pitanje da im u jednom minutu kaže kako da se smanji siromaštvo djece dobili su sljedeći odgovor:

“Definitivno treba razmišljati o ponovnom uvođenju dječjeg dodatka. Hoćemo da u narednim godinama sva djeca, u svim opštinama u Crnoj Gori, imaju besplatne udžbenike. Hoćemo da sva djeca koja žele da se bave sportom imaju tu mogućnost, bez obzira na materijalni status njihovih roditelja. Hoćemo nagrade I stipendije za našu djecu i za naše đake. To je naš prioritet”, poručuje Bečić.

Svako treće dijete u Crnoj Gori u riziku je od siromaštva, a očekuje se da će se taj broj povećati zbog ekonomske krize izazvane pandemijom COVID-a-19.

“Za mlade je kriza izazvana COVID-om – 19, prije svega, obrazovna i ekonomska. Zanima nas što će novoizabrani poslanici, Vlada i druge institucije učiniti za nas. Kako će podržati djecu i mlade koji žive u siromaštvu? Ne zaboravimo da će mnogi od nas imati pravo glasa za par godina”, objašnjava mlada reporterka Dunja Šestović.

Njen kolega Arsenije Aleksa Mraković ističe da od različitih ljudi žele da čuju razna mišljenja i prijedloge za smanjivanje siromaštva djece.

“Razmjena mišljenja među stručnjacima, donosiocima odluka, predstavnicima različitih institucija, ali I mladim ljudima, može nam pomoći u pronalaženju najboljih rješenja. Ovom kampanjom želimo da skrenemo pažnju na ovaj problem”, ističe Mraković.

Za šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera najbolji način započinjanja kampanje za smanjivanje siromaštva djece je kroz aktivno učešće mladih, prenose Roditelji.

“Vjerujemo u aktivno građanstvo i to je ono što promovišemo među mladima. Važno je da crnogorske institucije pokažu da cijene učešće mladih, shvatajući ih ozbiljno i kada postavljaju pitanja i kada razgovaraju i razmjenjuju mišljenja. Želimo da podržimo takve međugeneracijske dijaloge kako bi oni postali dio svakodnevne javne debate o ljudskim pravima u Crnoj Gori”, ističe Santander.

Dodaje i da siromaštvo djece nije samo nedostatak prihoda, već nedostatak mogućnosti za puni razvoj potencijala u djetinjstvu i mladosti.

“Siromaštvo djece je gubitak za cijelo društvo i naša je kolektivna odgovornost da ga hitno smanjujemo, prije svega kroz kvalitetno obrazovanje za svu djecu i ulaganja u rani razvoj djece”, zaključuje Santader.

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, brza procjena socio-ekonomskog uticaja COVID-a 19, koju je u aprilu ove godine sproveo UN sistem u Crnoj Gori, pokazuje da svaka treća porodica sa djecom mlađom od 6 godina ne može priuštiti sve osnovne proizvode za bebe i djecu. Trećina porodica sa djecom uzrasta od 6 do 18 godina navodi da ne može priuštiti odjeću i obuću za svoju djecu. Stoga bi reforma sistema socijalne zaštite, kako bi se osigurao adekvatan životni standard za svako dijete u Crnoj Gori, trebalo da bude hitan i suštinski dio opšte strategije društveno-ekonomskog razvoja zemlje, pišu Roditelji.

UNICEF-ovi mladi reporteri nastaviće kampanju tražeći od predstavnika svih poslaničkih klubova da im u jednom minutu odgovore na isto pitanje – Kako smanjiti siromaštvo djece u Crnoj Gori? Kakos u najavili iz UNICEF-a, to će pitanje postaviti i predstavnicima nove vlade kada bude izabrana, akademskoj zajednici, međunarodnoj zajednici, civilnom sektoru, relevantnim institucijama, mladima, itd. Odgovore će podijeliti sa svim medijima, ali i na društvenim mrežama kako bi omogućili veće učešće građana u ovoj debati.

“Nadamo se da ćemo do kraja godine čuti niz različitih odgovora koji će pomoći da se donesu najbolje odluke za djecu i mlade u Crnoj Gori. Pratićemo koliko su naši donosioci odluka odgovorni za ono što kažu – imaćemo sve izjave snimljene”, poručuje mlada reporterka Jovana Vujović.

Izvor: roditelji.me

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još