Badnji dan i običaji

 Badnji dan i običaji

Foto: Ivangrad studio

Badnji dan predstavlja poslednji i najstroži dan božićnog posta. Badnji dan se proslavlja uoči Božića dana Hristovog rođenja. Badnji dan je naziv dobio po grani hrasta – badnjaku.

U badnjake ide domaćin sa sinovima. Kada pronađu drvo, domaćin mu čestita Badnji dan, prekrsti se tri puta i okrene prema istoku da zasiječe badnjak. Badnjak se siječe iz tri udarca najviše, a ako ne uspije, domaćin mora rukama da ga otkine. Takođe, prvi komad badnjaka, iver, ne smije da padne na zemlju, pa je uglavnom jedan od muškaraca zadužen samo da na to pazi. Iver se, posle stavlja recimo na košnice, kako bi se zaštitile pčele ili se potopi  u vodu, koja se davala oboljelima kako bi ozdravili.

Badnjak se  potom prislanja uz kuću, prije unošenja i stavljanja na ognjište. Danas su običaji prilagođeni vremenu u kojem živimo, pa se badnjak kupuje na pijaci veče prije ili u samo jutro Božića, unosi u kuću i stavlja pored ili blizu slavske ikone. U nekim krajevima ostao je običaj paljenja, odnosno loženja Badnjaka. Deca džaraju vatru, kako bi napravili što više varnica, a uz to govore: Koliko varnica, toliko zdravlja, sreće, parica, pilića, košnica… Običаj sječenjа bаdnjаkа se vezuje zа vitlejemske pаstire. Oni su, nа znаk Zvijezde dа se rodio Hristos Spаsitelj, nаsjekli grаne badnjaka i ponijeli gа u pećinu dа nаlože vаtru i ogriju Hristа i njegovu mаjku.

Za Badnje veče se u nekim krajevima mijesi česnica, odnosno hljeb koji se obavezno lomi, nikako ne siječe.Ono što se nikako ne smije zaboraviti je da je trpeza na Badnji dan isključivo posna.  Najčešće se spremaju riba, podvarak i prebranac uz kupus ili krompir salatu.  Sredina stola se, tradicionalno ukrašava pletenom korpom punom žitarica i suvog voća. Trpeza za Badnje veče je izuzetno bogata. A postoje jela, za koja se vjerovalo da imaju magijsku moć, pa su se morala naći na trpezi, poput: meda, kupusa, ribe, bijelog luka, oraha, lješnika, suvih šljiva i jabuka.

Vjeruje se da na ovaj dan ili veče treba vratiti sve pozajmljeno i pomiriti se sa svima sa kojima ste bili u zavadi, kako bi cijela naredna godina protekla u miru i slozi. U gradovima je običaj izmijenjen, pa tako nije neobično vidjeti mase ljudi okupljene u crkvenim portama kako zajednički pale badnjake i vesele se.

.

Avatar

Violeta Jašović

Pročitajte još