Abdić: 154 zdravstvena radnika inficirana koronom; Mugoša: Ovako visok nivo slučajeva može da ugrozi zdravstveni sistem

 Abdić: 154 zdravstvena radnika inficirana koronom; Mugoša: Ovako visok nivo slučajeva može da ugrozi zdravstveni sistem

Foto: FOS

„Razmotrili smo situaciju u CG i zaključili da je jako ozbiljna“, kazao je Mugoša povodom današnjeg sastanka NKT-a.

„Neophodno je da svi shvatimo da predložene mjere treba poštovati. Uvedene su i mjere koje se odnose na radno vrijeme i one će od srijede stupiti na snagu i mjere koje se odnose na zabranu kretanja od 19 do 5 sjutradan. One treba da smanje kontakte kako bi spriječii dalje prenošenje infekcije i one su sa razlogom uvedene“, kazao je Mugoša na konferenciji.

„Zaključili smo da je ovo mjera koja može pomoći u ovoj situaciji i vidimo da ih uvode i druge zemlje. Sva ova situacija čini nas ranjivima jer svako novo odugovlačenje u sprečavanju širenja infekcije dovodi u pitanju i naš redovni život, mentalno zdravlje i fizičke sposobnosti. Moramo insistirati da se mjere poštuju kako bi ih popuštali i vraćali se normalnom životu. Ono što može da nas vrati u normalan život do vakcine jeste poštovanje svih osnovnih mjera i ovih koje su donešene. Ponavljam, potrebno je da ispoštujemo mjere kako bi imali efekat i smanjili broj slučajeva. Ovako visok nivo slučajeva može da ugrozi zdravstveni sistem. Vrijeme je da se razumiju i prihvate mjere“, kazao je Mugoša.

U KCCG na liječenju 91 pacijent, 42 ugrožena, kazao je dr Nermin Abdić.

„U Baru se liječi 45 pacijenata, Beranama 33, Nikšiću 75 pacijenata, u Brezoviku 33 pacijenta, Pljevljima 31. Bijelom Polju 31, Cetinju devet, Kotoru 20, Kodri devet“, kazao je Abdić.

154 zdravstvena radnika su takođe inficirana korona virusom dok je njih 23 u izolaciji.

„Brojke su zabrinjavajuće, ovo je virus koji ne bira ni godine ni pol ni mjesto ni vrijeme. Bira slabu tačku organizma i pravi haos u organizmu. Nadam se da ste svjesni da zdravstveni sistem nije taj koji može da spriječi koronu, oni liječe njene posljedice. Da bismo spriječili pošast moramo se pridržavati mjera koje pominjemo evo devet mjeseci“, kazao je Abdić dodajući da je ovo virus koji stvara ozbiljne probleme.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još